Hendrik Lebon

Hendrik Lebon (Gent, 1980)Hendrik  speelde en danste als jongere mee in producties van oa. de Kopergietery en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. In 2005 studeerde hij af als uitvoerend moderne danser (Cunningham-Graham) aan de Fontys Dansacademie te Tilburg en won daarbij de Jacques De Leeuw Jong Toptalent prijs. Daarna werkte hij voor verschillende gezelschappen in binnen-en buitenland en ontwikkelde ook eigen werk. In 2007 viel er bij het begin van de tournee van de eigen solo Held een pianola uit de vrachtwagen op zijn voet en was hij genoodzaakt zijn discipline meer toe te spitsen op zang, circus en acteren. Naast dansen, speelt en zingt hij sindsdien ook vaak rollen voor theater, musical, televisie en opera. Afgelopen seizoen was hij te zien als danssolist in de opera Le Nozze di Figaro (opera Zuid, Maastricht), hij zong en danste de titelrol van Bach in tranen van Bach (Muziektheater Hollands Diep) en speelde in Première neige (co-productie théatre Vélo en Kopergietery). Daarnaast toerde hij met eigen werk, onder meer met de solo's een Geestig Vertelspel (een muzikale monoloog) en Arsène. Hij zette het sociaal-cultureel project Een uit de hand gelopen theekransje al drie keer op in het Begijnhof te Sint-Amandsberg, Gent, waarbij hij kleine theaterstukjes  creëerde in verschillende begijnhofhuisjes en hij schreef de monoloog Tenderness forever, die in 2010 in première ging. Hendrik speelde ook mee in de wereldwijd  bejubelde voorstelling Gardenia (2010-2012).In 2015-2016  is Hendrik te zien in En avant, marche, een coproductie van NTGent en Les Ballets CdelaB.update 11-3-'15

gerelateerde persartikels

dailyreview.com.au: ‘En avant, Marche!’

geschreven op 28 april 2015

En Avant, Marche! is a boldly ambitious, sometimes mystifying work which explores how we live together while death is never too far away.

- Ben Neutze, dailyreview.com.au, Sept 8th 2016

Artikel De Standaard: Belgen boven op de Olympische Spelen voor performers

geschreven op 28 april 2015

Het Edinburgh Fringe Festival is met 3.314 producties een loterij, maar drie Belgische voorstellingen trokken dit jaar een winnend lot.

- Wouter Hillaert, De Standaard, 31-08-'15

Download artikel