Koen Tachelet

Koen Tachelet is programmator, dramaturg en tekstbewerker. Eerder werkte hij als communicatiemedewerker bij Het Zuidelijk Toneel, als onderzoeker bij de Universiteit Antwerpen en als programmator bij deSingel. Hij richtte in Antwerpen APT op (Arts, Performance, Theatricality), een postacademische opleiding voor kunstenaars (de voorloper van het huidige a.pass (Brussel). Sinds 2001 werkt Koen Tachelet als dramaturg en bewerker samen met Johan Simons en was van 2005 tot 2010 de artistieke bezieler van het nieuwe NTGent. Naast Johan Simons is Tachelet verbonden met regisseurs als Ivo van Hove, Jossi Wieler, Christoph Marthaler, Sanne van Rijn, Alain Platel en Susanne Kennedy.

Tachelet bewerkt romans, filmscripts en toneelteksten, o.a. De asielzoeker (Grunberg), Het leven een droom (naar Calderon de la Barca), Gen (What dare I think?) (naar Houellebecq), Tien Geboden (Kieslowski) en Instinct (Cain en Wilder). Bij NTGent werkte hij als dramaturg voor Johan Simons, Ivo van Hove, Christoph Marthaler en Sanne van Rijn. Daarnaast speelde hij een belangrijke rol in de ontwikkeling van het acteurscollectief Wunderbaum. Sedert 2003 werkte hij regelmatig – steeds samen met Johan Simons - in het buitenland, met name bij de Münchner Kammerspiele en de operahuizen van Parijs, Salzburg en Amsterdam (Fidelio, Entführung aus dem Serail, Hertog Blauwbaard’s Burcht). Tussen 2010 tot 2015 was Koen Tachelet vaste dramaturg bij de Münchner Kammerspiele, waarvoor hij eerder al toneelbewerkingen maakte van onder meer Hiob (Roth) en de filmcycli Zehn Gebote en Drei Farben (Kieslowski).

In Duitsland worden zijn bewerkingen van romans regelmatig gespeeld. Hiob, naar de roman van Joseph Roth, werd de voorbije jaren in een 20tal stadstheaters geënsceneerd. Tachelet bewerkte ook Hotel Savoy van Roth, en werd door het Wiener Burgtheater gevraagd om Roths belangrijkste roman, Radetzkymarsch, voor theater te bewerken. Voor Ivo van Hove bewerkte hij onder meer The Fountainhead (naar Ayn Rand) en De dingen die voorbijgaan (naar Couperus).
 
Sinds 2015 is Koen Tachelet opnieuw vast verbonden als huisdramaturg aan het gezelschap van NTGent. Hij bewerkte inmiddels Accattone, het filmscript van Pasolini geregisseerd door Johan Simons als de eerste voorstelling van een reeks coproducties tussen de Ruhrtriënnale en NTGent. Hij schreef een veelgeprezen theaterversie voor Dit zijn de namen, naar de gelijknamige roman van Tommy Wieringa. Koen is ook de dramaturg van dienst voor de creaties van Benny Claessens nl. Learning How to Walk (2016) en Among other things-a queer musical (2017). Ook in het seizoen 2017-2018 gaat hij aan de slag met als dramaturg bij verschillende nieuwe producties.

- Update 19/05/2017

gerelateerd nieuws

Kom luisteren naar Tommy Wieringa, auteur Dit zijn de namen

geschreven op 26 november 2015

Naar aanleiding van Dit zijn de namen nodigen we Tommy Wieringa op do 21 januari uit om te spreken over zijn gelauwerde roman, en zijn hele oeuvre.

lees meer