Angelica @ Bruno Simao 1

Angélica Liddell richtte het Artra Bilis Teatro op in 1993. In het theater voerde ze al 25 voorstellingen op. Haar toneelstukken zijn vertaald in verschillende talen zoals Frans, Engels, Russisch, Duits, Portugees, Pools en Grieks.

Liddell won meerdere prijzen waaronder de Casa de América Award in 2003 voor Innovatieve Drama voor het theaterstuk Nublia Wahlheim; in 2004, won ze de SGAE Theater Award voor Mi relación con la comide (Mijn relatie met voedsel); als erkenning voor haar werk ontving Liddell in 2005 de Premio Ojo Critico Segundo Milenio Award; de Notodo del Público Award in 2007 voor beste voorstelling voor haar toneelstuk Perro muerto en tintorería: los fuertes (Dode hond in de stomerij: de Sterken). Het toneelstuk Belgrado behaalde de tweede plaats bij de Lope de Vega 2007 Award en El año de Ricardo (Het jaar van Ricardo) won de Valle Inclán Award in 2008. Ze heeft de Sebastiá Gasch Award gewonnen in 2011. Haar laatste werken, El año de Ricardo, La casa de la fuerzaMaldito sea el hombre que confía en el hombreTodo el cielo sobre la tierra (El síndrome de Wendy), Qué haré yo con esta espada, zijn in première gegaan tijdens het Festival d'Avignon, Wiener Festwochen en Théâtre de l'Odéon in Parijs. Haar laatste toneelstuk The Scarlet Letter gaat op tournee in 2019-2020.

In 2012 ontving ze de Nationale Prijs van de Toneelliteratuur voor La casa de la fuerzaDe prijs werd uitgereikt door het Spaanse Ministerie van Cultuur. Daarnaast won ze de Leone d'Argento van het Theater in La Biennale di Venezia in 2013, en is ze in 2017 door het Ministerie van Cultuur van de Franse Republiek gekroond tot Chevalier des Arts et Lettres.

In seizoen 2020-2021 komt Liddell naar NTGent. Ze breit met Liebestod, op uitnodiging van Milo Rau, een derde deel aan de reeks Histoire(s) du Théâtre, over sleutelmomenten in de theatergeschiedenis.

- laatste update april 2020

Angélica Liddell