Img 3096 Druk C Michiel Devijver

Chokri Ben Chikha (°1969) is acteur, danser, choreograaf, performer en theatermaker. Hij combineert zijn artistiek leiderschap bij Action Zoo Humain met zijn werk als docent en artistiek onderzoeker aan het KASK in Gent, waar hij in 2013 zijn doctoraat in de kunsten behaalde.

In 2003 richtte hij samen met zijn broer Zouzou Ben Chikha Union Suspecte op, dat internationaal de aandacht trok, onder andere met Chokri’s familiedrieluik: De Leeuw van Vlaanderen (2003), O.L.V. van Vlaanderen (2005) en Broeders van Liefde (2007).

In 2009 richtte hij Action Zoo Humain op, een gezelschap dat meerstemmigheid op de voorgrond plaatst en onderzoekt hoe theater direct kan ingrijpen op de werkelijkheid zonder daarbij haar poëtisch potentieel en zelfkritiek uit het oog te verliezen. In zijn Staat van Theater tijdens het Theaterfestival 2018 in Nederland bracht Chokri dit op controversiële wijze op scène.

Chokri gaat op zoek naar het spanningsveld tussen ethiek, identiteit en neoliberalisme, voor hem de belangrijkste uitdagingen voor de 21ste eeuw. Dit uitte zich bijvoorbeeld in de Waarheidstrilogie: Join The Revolution (2015), Amnestie (2018) en De Waarheidscommissie (2013-2018) die onder andere speelde in oude gerechtshoven en in de Belgische Senaat.

Met zijn studenten in Maastricht, Gent en Barcelona werkt hij actief aan het in vraag stellen en actualiseren van het repertoire van Action Zoo Humain. Jongere generaties ontwikkelen zo een kritische houding ten opzichte van hun eigen theaterpraktijk. In het seizoen '21-'22 gaat de voorstelling Flemish Premitives van Action Zoo Humain en Chokri in première in NTGent Schouwburg.

De komende jaren werkt hij in binnen- en buitenland aan De Waarheidscommissie.NL (werktitel), Barça 2024Jeruzalem (aan de Schelde)Zwarte huid, witte maskers en FAUST.

- update maart 2022

Chokri Ben Chikha