Duraid Abbas Ghaieb 2

Duraid Abbas is acteur, theatermaker, danser, yoga lesgever voor beginners en docent derwisj dans. Hij werd geboren in Bagdad in 1980 en trok op zijn vijftiende naar het Instituut voor Schone Kunsten om er theater te studeren.  In 2001 studeerde hij af met een diploma in regie en trok daarna onmiddellijk naar de Academie voor Schone Kunsten om een bachelor in theaterregie te volgen.

Tijdens deze periode nam Duraid er vele engagementen bij naast zijn studie, zo gaf hij theaterlessen in een kleuterschool voor wezen. Hij nam deel in de eerste workshop voor hedendaagse dans in Irak en nam deel aan ‘Iraqi Bodies’, één van de eerste moderne dans theatermakers in Irak. Hun eerste project ‘Crying of my mother’ tourde nationaal en internationaal.

Duraids rijke ervaring behelst onder meer acteren in vele Irakese kortfilms en hij speelde de hoofdrol in een belangrijke speelfilm: ‘Battle for Haditha,’ geregisseerd door Nick Broomfield en opgenomen in Jordanië in 2007. Deze film kaapte de prijs voor ‘Beste regie’ weg op het filmfestival van Toronto in 2007.

Hij heeft geleefd en gewerkt in Nederland, en werkte ook eerder al in België als acteur en regisseur. Hij is nu lid van het nieuwe theatergezelschap ‘Strange Fruit’. Duraid werkte recent een jaar als vrijwilliger in Ecuador voor de organisatie ‘Inti Sisa’. Hij gaf er Engelse les en theater aan kinderen van de oorspronkelijke bewoners in de bergen en hielp er met bouwwerk.

Op dit moment werkt hij met KunstZ als acteercoach. In 2019 is hij te zien in ‘Orestes in Mosul’ bij NTGent, geregisseerd door Milo Rau.

- update maart 2019

Duraid Abbas Ghaieb

VOORBIJE PRODUCTIES