Elsie De Brauw Web

Elsie de Brauw (1960) studeerde aan de Toneelacademie van Maastricht.

Zij speelde bij Fact, "Bonheur" en vervolgens bij Theatergroep Hollandia in o.a. "Prometheus", "Perzen", "Fenicische vrouwen", "Menuet", "Industrieproject 1: KLM Cargo", "De val van de goden". Met Paul Koek maakte ze "Vuile dieve".

Ze werkte ook voor andere gezelschappen als Het Zuidelijk Toneel ("Thyestes en Decadence" in regie van Dora van der Groen, "Trojaanse vrouwen", "Hard brood") en De Tijd ("Bérénice"). Bij ZTHollandia was ze te zien in" Het land", "Truus en Connie", "GEN", de muziektheatervoorstelling "Bacchanten" en "De Metsiers". Voor haar rol in "Vrijdag" werd ze genomineerd voor de Theo d'Or (prijs voor de beste vrouwelijke hoofdrol). Ze speelde ook in "Offertorium" van Gerardjan Rijnders en in "Fort Europa" van Johan Simons.

Elsie de Brauw maakte haar NTGent-debuut met "De asielzoeker" (regie Johan Simons). Voor haar rol als Myrtle in "Opening Night" (regie Ivo van Hove) kreeg ze in 2006 de Theo d’Or. Nadien volgden in regie van Johan Simons "Oresteia" (2006), "Instinct" (2007), "Vergeten Straat" (2008), "Gif" (2009) - waarvoor ze opnieuw de Theo d'Or ontving in 2011 - en "La Grande Bouffe" (2010). In 2011 speelde ze in regie van Ivo van Hove in "Kinderen van de Zon".

Tijdens de Salzburger Festspiele 2010 speelde ze "Angst", een theaterbewerking van de novelle van Stefan Zweig in een regie van Jossi Wieler.

Elsie de Brauw speelde ook geregeld in televisieseries en films, waaronder "Antonia" en "Uitgesloten". Voor haar vertolking in de film Tussenstand (Mijke de Jong, 2007) kreeg ze op het Nederlandse Filmfestival het Gouden Kalf 2007 als beste actrice. In 2018 nam ze "God Only knows" op, een film met Mijke de Jong.

Lot Vekemans' bekroonde monoloog "Zus van" (2005) speelde ze in een Nederlandstalige èn in een Duitstalige versie. Voor deze rol ontving ze ook een nominatie voor de Theo d’Or 2005. In Duitsland werkt Elsie de Brauw geregeld samen met de Münchner Kammerspiele: ze bracht er o.a. de "Zus van" ("Schwester von") en "Gif" ("Gift").

De voorbije jaren  was Elsie onder andere te zien in "Platonov", "Vals" en "tauberbach". Over het repetitieproces van "tauberbach" is de documentaire "Elsie de Brauw - Like it here?" gemaakt. Elsie de Brauw was in 2015-2016 te zien in "Accattone" en "De kersentuin", beide in regie van Johan Simons en in "Learning How to Walk" van Benny Claessens.

Ze speelde mee  in "De vreemden" en Kosmopolis, beiden geregisseerd door Johan Simons als coproductie met de Ruhrtriennale.

Met Milo Rau maakt ze in seizoen 18-19 "Orestes in Mosul" en zal ze lesgeven op de HKA en KASK.

- update mei 2018

Elsie de Brauw

VOORBIJE PRODUCTIES