Ewout Nieuw

Ewout Lehoucq (°1987) is performer, maker, zanger & cellist. Tijdens zijn literatuurstudies aan de Universiteit van Antwerpen bewerkte hij liederen voor stem en eenvoudige piano- of cellobegeleiding en trok als troubadour Europa rond.

Van 2012 tot 2015 studeerde hij DRAMA / acteren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP).

In 2017 creëerde en speelde hij mee in de cabaretvoorstelling Les Âmes Perdues die in zijn living in première ging. Uit de voorstelling ontstond een gelijknamig collectief met Isaak Duerinck, Alexandra Oppo en Naomi Beeldens dat een meerjarige artistieke residentie aangeboden kreeg bij Muziektheater Transparant (TRANSLAB).

Binnen deze residentie werkte Les Âmes Perdues mee aan projecten als Het Bezoek (DeRoovers), BlokBloc (Laika), Struwwelpeter (Zonzo Compagnie) en Vaarwel Dijkzigt  (O.Festival, Rotterdam). Met Katrin Lohmann, Jo Thielemans, en Wouter van Looy creëren Les Âmes Perdues, Every Ending. Een muziektheatrale bewerking van Heiner Müllers Quartett, een lynchiaanse trip, dat in première ging op de laatste editie van het festival Wintervuur in Antwerpen.

Eigen creaties van het collectief zijn onder meer Eurovisionary, een eigenzinnige theatrale ode aan 65 jaar Eurovisiesongfestival met arrangementen van wedstrijdwinnaars en persoonlijke favorieten, Fortuyne wat hebdy ghebrouwen, een ludieke muziektheatrale performance met bewerkingen van liedekens uit het Antwerps Liedboek en How Do You Sleep at Night, een muzikale trip in de wereld van slaap en slapeloosheid.

In 2022 maakt Ewout met Theater De Spiegel de kindervoorstelling Loopneus, gebaseerd op The Nose van Shostakovich, en met Klimaatdichters werkt hij aan de voorstelling De haas, de roggelelie en de worm die eind november 2022 in premiere gaat. Hij werkt ook aan een radicale herwerking van Strauss Die Fledermaus  (Les Âmes Perdues, Tom Goossens & Muziektheater Transparant).

Bij NTGent is hij dit seizoen te zien in Maison Maeterlinck / Theater Immobiel in regie van Thom Luz.

- Update november 2022

Ewout Lehoucq