Frank Focketyn Web

Frank Focketyn (°1960) studeerde af aan het Conservatorium van Antwerpen in 1986. Op vraag van Dora Van der Groen en Luk Perceval geeft hij er sinds 1991 jaarlijks een trimester les  aan de eerstejaarsstudenten ‘drama’. Focketyn ontmoet in ’96  Jan Eelen, die hem bekend maakte bij het grote publiek via tv-programma’s als Vaneigens, In de Gloria en De Ronde. Hij is ook te zien in Booh, Clan, Chaussée d’amour, Tytgat Chocolat en Kafka, en is geregeld jurylid in De slimste mens ter wereld.

Frank speelde in films als Any Way the Wind Blows, Man van Staal, A Dirty Mind, Los, De duistere diamant, Firmin, het varken van Madonna, de Animatiefilm ZOOks en in de videoclip Never Back Down van Novastar en Joker van Blow. Bij het Geluidshuis is hij te horen in de audioboeken De wilde zwanen en Het derde huwelijk. In Finding Nemo geeft hij de maanvissen een stem, in Sprookjesboom de Film vertolkt hij de Reus en in Beestenbos is boos de wezel.

Zijn theatercarrière start hij bij Het Gezelschap van de Witte Kraai, speelt bij BMCie, Internationale Nieuwe Scène, figurentheater Froe Froe, Het Zuidelijk Toneel, KVS en Cie de Koe - hier realiseerde hij ook zijn eerste regie-opdracht De slag van Glottis. Verder speelde Frank bij Het Paleis/De Tijd, Bronks  en bij het Toneelhuis. In 2005 debuteerde hij bij NTGent met Het leven een droom, naar Pedro Calderón de la Barca. Hij speelde hier onder meer mee in Tien geboden, Instinct, Fort Europa, God van de slachting, Een lolita, AUGUSTUS ergens op de vlakte, Revue Ravage, Dit zijn de namen, JR... Zijn monoloog Brief aan mijn rechter staat sinds 2009 op het repertoire en speelt hij ook in het Frans.

In het seizoen 2018-2019 was Frank Focketyn te zien in JR, de coproductie van FC Bergman met NTGent, KVS, TH/Olympique Dramatique. Bij NTGent werkte hij mee aan twee producties: Lam Gods, geregisseerd door Milo Rau, en Black, door Luk Perceval. In het seizoen 2019-2020 zal hij meespelen in Het Narrenschip.

- update mei 2019

Frank Focketyn

VOORBIJE PRODUCTIES