Vander Aa

Liesa Van der Aa (°1986) is een Belgische componiste, actrice, violiste, auteur, schrijfster.

Samen met kunsthuizen deSingel Internationale Kunstcampus, Toneelhuis, Kaaitheater, M HKA en Handelsbeurs Concertzaal werkte ze aan een individueel parcours en groeide ze uit tot één van de meest veelzijdige kunstenaars in België die zich op een zeer multidisciplinair terrein beweegt. Bij Toneelhuis droeg ze zowel als actrice als componiste bij aan het laatste deel van de Musil-trilogie (Guy Cassiers), Van den Vos (FC Bergman) en Angels in America (Olympique Dramatique). Ze werkte samen met hedendaagse ensembles als Solistenensemble Kaleidoskop, Ictus en BOX. Als violiste gaat Van der Aa op zoek naar de combinatie of clash van verschillende muziekstijlen. Ze werkt met de klanken van hedendaags klassiek, barok, funk, hiphop en soundscapes. Aan de hand van loop-, gitaar- en stemeffecten creëert ze live een ervaring die balanceert tussen experiment, performance en pop.

In 2012 debuteerde ze als performer/muzikante met haar soloalbum Troops. De muziek van haar plaat werd opgenomen in de studio van Einstürzende Neubauten en geproduceerd door cult-sound-engineer Boris Wilsdorf. Van der Aa verwierf voor dit album een nominatie als beste muzikant bij de MIA's 2012, ze toerde met dit album doorheen heel Frankrijk en nam deel aan het festival Les Femmes s’en Mèlent. In 2014 maakte Van der Aa een nieuwe plaat WOTH. Een conceptalbum bestaande uit drie delen, gebaseerd op de Egyptische gebruiken van The Weighing Of The Heart. Met de muziekvoorstelling gebaseerd op het album toerde Van der Aa in 2014 en 2015 door Vlaanderen.

In 2017 richtte Liesa Van der Aa het muzikaal labo One Trick Pony op. One Trick Pony onderzoekt de grenzen tussen inhoud, muziek en beeld. Naast muziekperformances als Loo Tunes, Autobahn Utopia en Music for Birthdays ging in mei 2019 Court of Choice part I | PLAY in première. Het eerste deel van een triptiek over macht. PLAY won een Klara award voor meest inventieve performance van 2019: een tenniswedstrijd voor strijkkwartet.

Naast eigen werk werkte ze ook samen als componiste met filmregisseurs Gilles Coulier en Michalis Konstantatos. Haar soundtrack voor de film Cargo werd bekroond met een Ensorprijs voor beste muziek.

In februari 2020 bracht ze haar meest recente project Easy Alice uit: een plaat met een bijhorende film. Easy Alice reflecteert op de thema's soevereiniteit, schizofrenie en verlangen naar onthechting. De film voelt als een abstracte frame waarbinnen inhoud, beeld en muziek samen vermengd worden.

Als actrice op televisie verdiende Van der Aa haar sporen in Cordon op VTM en De Dag voor Vier.

In seizoen 2019-2020 was Liesa Van der Aa te gast bij NTGent als muziekontwerper van Angels in America, een voorstelling over een generatie die ingaat tegen de tijdsgeest tijdens het Reagan-tijdperk. In seizoen 2020-2021 werkt ze mee aan Just Asking van Peter Seynaeve en Oscar Van Rompay. Just Asking is een voorstelling die volledig uit vragen bestaat.

Liesa Van der Aa

LOPENDE VOORSTELLINGEN