Papy Mbwiti Histoires Du Theatre Ii C Agathe Poupeney Crop

Papy Maurice Mbwiti is afgestudeerd in internationale betrekkingen en is in Kinshasa begonnen als acteur.

Naast schrijver, toneelschrijver en regisseur, is hij tevens artistiek leider van Mbila Kréation Théâtre, manager van de culturele ruimte Les Béjarts en werkt samen met het gezelschap Utafika théâtre.

Met The Dialogue Series: iii Dinozord (2006), La Fratrie errante (2007) en Sur les traces de Dinozord (2011) van Faustin Linyekula toerde hij in Europa (Festival d'Avignon, Parijse quartier d'été, KVS Theater, LIFT....), Afrika en de Verenigde Staten (Crossing the Line, NYC, Red Cat, Los Angeles). Samen met Faustin Linyekula is hij nog steeds assistent-directeur van Bérénice voor de Comédie française in 2009.

In 2010 speelde hij in A l'attente du livre d'or, geregisseerd door Johan de Hollander en gecreëerd met Marie-Louise Bibish Mumbu. Hij is ook tolk voor Monika Gintersdorfer. In 2011 werkte hij aan de bewerking en enscenering van Marie-Louise Bibish Mumbu's roman Samantha in Kinshasa en neemt hij deel aan een schrijfresidence in het Maison des auteurs in Limoges.

Papy Maurice Mbwiti woont al 4 jaar in Montreal en is nu kunstenaar in residentie in het Centre du Théâtre d'Aujourd'hui.

Bovendien werkt hij voor seizoen 2019-2020 mee aan Histoire du théâtre II, dat in NTGent te zien zal zijn in maart 2020.

- update december 2019

Papy Maurice Mbwiti