Ursina Lardi | NTGent
Ursina Amazonas 2020 19

Ursina Lardi (°1970, Samaden) is een Zwitserse theater-, film- en televisieactrice. Ze studeerde acteerwerk aan de theaterschool Ernst Busch in Berlijn.

Ze werkte in de beste theaters van Duitsland, waaronder het Schauspiel Frankfurt, het Deutsches Schauspielhaus Hamburg, het Berliner Ensemble en het Staatstheater Stuttgart.

Sinds 2012 is Lardi een vast ensemblelid van de Schaubühne Berlin. Een Schaubühne-productie waarin zij de hoofdrol vervulde was Compassion: The History of the Machine Gun van onze Milo Rau - een voorstelling over de grenzen van ons mededogen en Europees humanisme.

In 2017 ontving ze de Hans Reinhart Ring, de hoogste onderscheiding in het Zwitserse theater.

Voor haar rol in Traumland werd Lardi in 2014 uitgeroepen tot beste actrice bij de Zwitserse Filmprijzen. Ze trad ook op in Michael Hanekes The White Ribbon, een voorstelling die werd bekroond met een Golden Globe en een Golden Palm.

In het seizoen 2020-2021 bundelen Milo Rau en Ursina Lardi opnieuw hun krachten voor Everywoman, waarin Lardi een vrouw speelt die geconfronteerd wordt met haar eigen sterfelijkheid en zich realiseert dat ze haar leven moet veranderen.

- laatste update april 2020

Ursina Lardi

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alles zit nog vol met toekomst