Vw2

Valéry Warnotte (°1977, België) is acteur en regisseur. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Later volgde hij een theateropleiding aan Ecole Florent in Parijs.

Warnotte heeft een eigen theatergezelschap, L'Intervention, waarmee hij een podium gaf aan Claudel, Genet, Feydeau, Jarry met Ubu Roi en Marcel Schwob. Daarnaast voerde hij theaterstukken op die geschreven werden door Franse hedendaagse schrijvers Valère Novarina, Régis Jauffret en Pierre Notte.

In de Verenigde Staten is Warnotte actief in universiteiten en met theatergezelschappen. Voor het bekroonde theatergezelschap Trap Door Theatre in Chicago, maakte de regisseur verschillende voorstellingen. Me Too I'm Catherine Deneuve en Regarding The Just van Albert Camus werden gemaakt in de Verenigde Staten en gingen vervolgens op tournee in Frankrijk. In New York en Parijs maakte hij Words to Animals, een Arabische en Engelse bewerking van Novarina’s bekende werk.

Warnotte is lid van theatercollectief DEREZO. Het collectief daagt de kijker uit om kritisch te denken en ziet theater als een middel om een politiek verschil te maken. Warnotte regisseerde voor DEREZO Microfictions en Les Habitants, waarvoor veel acteurs en burgers ingeschakeld werden, en was acteur in La Tempête, La Plus Petite Fête Foraine du Monde en Alice de L'Autre Côté.

In 2020 komt Warnotte naar NTGent. Hij acteert in Yellow. The Sorrows of Belgium: Rex, het tweede deel van de trilogie The Sorrows of Belgium. Het theaterstuk gaat over de Vlaamse collaboratie tijdens WO II.

- laatste update mei 2020

Valéry Warnotte