Vw2

Valéry Warnotte (°1977, België) is acteur en regisseur. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Later volgde hij een theateropleiding aan Ecole Florent in Parijs.

Warnotte heeft een eigen theatergezelschap, L'Intervention, waarmee hij een podium gaf aan Claudel, Genet, Feydeau, Jarry met Ubu Roi en Marcel Schwob. Daarnaast voerde hij theaterstukken op die geschreven werden door Franse hedendaagse schrijvers zoals Valère Novarina, Régis Jauffret en Pierre Notte.

In de Verenigde Staten is Warnotte actief in universiteiten en met theatergezelschappen. Voor het bekroonde theatergezelschap Trap Door Theatre in Chicago, maakte de regisseur verschillende voorstellingen. Me Too I'm Catherine Deneuve en Regarding The Just van Albert Camus werden gemaakt in de Verenigde Staten en gingen vervolgens op tournee in Frankrijk. In New York en Parijs maakte hij Words to Animals, een Arabische en Engelse bewerking van Novarina’s bekende werk.

Warnotte is ook lid van theatercollectief DEREZO. Het collectief daagt de kijker uit om kritisch te denken en ziet theater als een middel om een politiek verschil te maken. Warnotte regisseerde voor DEREZO Microfictions en Les Habitants, waarvoor veel acteurs en burgers ingeschakeld werden, en was acteur in La Tempête, La Plus Petite Fête Foraine du Monde en Alice de L'Autre Côté.

Sinds 2020 is hij artist in residence in Le Manège in Maubeuge (FR) waar hij samen met Amandine Pudlo de voorstelling Petit Boeuf-Passion  creëert, evenals andere avonturen met de bewoners van de stad.

Sinds het seizoen 2020-2021 is Warnotte lid van de cast van de NTGent-productie Yellow - The Sorrows of Belgium II: REX, het tweede deel van de trilogie van Luk Perceval over de donkerste pagina's uit de geschiedenis van België. Warnotte acteert ook in het derde deel van de trilogie, Red - The Sorrows of Belgium III: Holy War, dat in april 2022 in première gaat.

- laatste update april 2022

Valéry Warnotte