We verbouwen de schouwburg

Wie langs het Sint-Baafsplein komt kan er niet meer naast kijken: onze schouwburg wordt verbouwd.

Waar staan we nu?

De afbraakwerken die dit voorjaar startten, zijn nog steeds aan de gang. Deze zomer heeft archeologie op onze koer vertoefd om er opgravingen te doen. Ondertussen zijn zij ook weer verdwenen.
De aannemer kan dus aan de liftput voor de vrachtwagenlift beginnen, zoals op de simulatie hierboven aangegeven. En vroeg je je af of ook de Sint-Baafskathedraal zou worden verbouwd? De werfkeet naast de kathedraal, is van onze aannemer Denys. Binnenkort komt er een grote torenkraan voor onze poort op het plein te staan.  

De schouwburg zelf kan op dit moment niet worden gebruikt voor theatervoorstellingen, maar wel als een prachtig kader voor symposia, feesten en diners op maat. Daarnaast hebben de zitjes van onze zaal tijdelijk plaatsgeruimd voor een vlakke vloer. Het is eens iets anders. 
Onze techniek probeert alvast enkele faciliteiten uit: van trouwen tot sportevents, alles is mogelijk. Interesse in een prachtlocatie voor uw evenement? Contacteer ons via zaalhuur@ntgent.be.




Schepen voor cultuur Annelies Storms en patrimoniumverantwoordelijke voor SOGent Wim Bollein toonden AVS wat de werken concreet zullen inhouden. Het fragment kan je hieronder herbekijken.



Tussen december '16 - januari '17 haalden we al het materiaal weg dat zich achteraan de schouwburg bevond. Het werd gestockeerd om later opnieuw in gebruik te nemen of weggegooid. Hiervoor danken we team ontmanteling! We werkten hiervoor samen met het vrijwilligers-/vluchtelingenproject van stad Gent. Ibrahim, Nassim, Ahmed, Jawad & Dilawar versterkten onze technische ploeg om de schouwburg op tijd leeg te krijgen voor de afbraakwerken startten.



Wat gaan we verbouwen?
Het gaat om een technische verbouwing. Enerzijds wordt de toneeltoren volledig ontmanteld om de manuele trekken (oude ‘scheepsmachinerie’ waaraan decorstukken worden vastgehecht) te vervangen door computergestuurde, zoals dat wordt voorgeschreven door de Europese wetgeving. Anderzijds wordt de laad- en loskade vernieuwd omdat die niet meer conform is met de hedendaagse arbeidsnormen. Deze loskade, die zich nu aan de Biezekapelstraat bevindt, wordt verplaatst naar de linkerkant (côté jardin) van de schouwburg met toegang vanop het Sint-Baafsplein: vrachtwagens rijden achterwaarts binnen in een akoestisch afgeschermde liftbox die hen een verdieping hoger tilt zodat ze rechtstreeks in- en uitgeladen kunnen worden ter hoogte van de toneelvloer, wat de efficiëntie en veiligheid ten goede komt. Om die ingreep mogelijk te maken, wordt het logeblok côté jardin ter hoogte van twee verdiepingen volledig afgebroken en opnieuw opgebouwd. Er komt ook een nieuwe artiestenfoyer met dakterras en een aangepaste groepsloge. Het brandscherm dat het podium afschermt van de zaal schuift wat op naar voren en de circulatie tussen front- en backspace wordt geoptimaliseerd. Ook de toegang naar de repetitiezolder en de toegankelijkheid van onze zaal voor personen met een beperking wordt op punt gesteld door een nieuwe lift te installeren.




 
toneeltoren met manuele trekken

Wie verbouwt?
De plannen zijn ontworpen door de B-architecten (Antwerpen). Zij werken samen met Boydens Engineering (Loppem) als studiebureau technieken, Studieburo Mouton (Gent) als studiebureau stabiliteit en Daidalos-Peutz (Leuven) als studiebureau akoestiek, na ruggespraak met het Gentse Stadsontwikkelingsbedrijf sogent, de Stedenbouwkundige Dienst Gent, de Dienst Wegen Bruggen en Waterlopen van de Stad Gent, Onroerend Erfgoed Vlaanderen, Monumentenzorg Stad Gent en de Brandweer van Gent.
Voor de uitvoering van de werken ontvangt NTGent een subsidie van 2 miljoen euro, 500.000 euro voor de toneeltoren en 1,5 miljoen euro voor het aanpassen van de laad- en loskade.

Datum:
5 januari 2017
Auteur:
Elke Goossens