Dissident Lara Staalc Michiel Devijver

Lara Staal: Against Integration

| 30 May 2020
'Stel alles in vraag!' Dat is dit seizoen ons motto. We zien kunst als een manier om zich te verzetten, om een echte utopie te creëren. We verzetten ons tegen de 'norm', want dat betekent deel uitmaken van een kapitalistisch en imperialistisch systeem. Daarom vroegen Lara Staal te reageren op #againstintegration. Dit is haar statement.

"‘Zij’ moeten zich aanpassen aan ‘ons’, klinkt het voortdurend. Maar wie is ‘ons’? Vaak zijn ‘zij’ mensen die in Nederland of België geboren zijn. Dus aanpassen aan wie eigenlijk? Hoe kan je je aanpassen aan iets waar je al deel van bent?

Wie is ‘ons’? Aanpassen aan wie eigenlijk?
Lara Staal

Integratie is hét middel om racisme en uitsluiting om te zetten in eenzijdige, individuele verantwoordelijkheden. Hoewel samenleven met verschillen altijd een gezamen­lijke verantwoordelijkheid is. In plaats van dat de dominante stem de minderheid vraagt ‘te integreren’ wil ik het omdraaien: macht hebben, privileges genieten en behoren tot een meerderheid gaat gepaard met de verantwoordelijkheid minder dominante stemmen te steunen en beschermen. Dat is waar samenleven om draait.

Laten we niet vergeten dat deze recente migratiestromen alles te maken hebben met het koloniale verleden (dat gepaard ging met het roven en toe-eigenen van lichamen, grondstoffen en het onderdrukken van lokale kennis, culturen en tradities), klimaatverandering (gedreven door de vervuiling van het Westen) en economische uitzichtloosheid (getriggerd door de tomeloze competitie en schaalvergroting van het globale kapitalisme). Dus wat is precies de logica hier? ‘Toen we nog op jullie konden kapitaliseren waren jullie welkom, maar nu we gelijkwaardige burgers zijn, willen we nog steeds niet delen’?!

Voor mijn woede over zoveel schaamteloosheid en onrechtvaardigheid het voorgoed overneemt stel ik het volgende voor:

In de prullenbak met integratie! Gelijkheid, verantwoordelijkheid, bescherming en gastvrijheid hoog in het vaandel!
Lara Staal

OVER LARA STAAL

Lara Staal is een Nederlandse onderzoeker, schrijver en kunstenaar-curator. In 2016 ontwikkelde ze samen met beeldend kunstenaar Jonas Staal het Congres van de Utopie in Frascati Theater (Amsterdam). Daarna volgde onder andere De Avond van de Woede (met rapper Gideon Everduim) en Europe on Trial (met mensenrechtenactivist Yoonis Osman Nuur).

Dit seizoen creëert ze voor NTGent Dissident, een voorstelling waarin zogenaamde 'probleemjongeren' het podium inpalmen. In Staat van de Rechtvaardigheid houdt ze het recht tegen het licht.