Logos Ana

Covitesse 6: artistieke versneller van solidariteit

| 1 December 2020
De Gentse culturele sector springt in de bres voor het welzijn van de Gentenaars met een artistiek belburo, interGenties van Genteniers, Covitrine, De Armste Week en nog veel meer. Een ganse winter lang licht en warmte in de Gentse wijken!

Het Gents Kunstenoverleg en de Dienst Ontmoeten en Verbinden van Stad Gent slaan de handen in elkaar om zo buurtinitiatieven via cultuur met elkaar te verbinden. Of hoe de kracht van artistieke verbeelding aan het werk van buurtwerk, wijkregie, ouderenzorg, jeugdzorg, ziekenzorg, … gekoppeld wordt.

Cultuur als oplossing. Samen, solidair, artistiek en positief! Covitesse 6, Artistieke Finesse, Geene Stress, 't Es Wa Dat Es, Zesde Vitesse

Warme telefoongesprekken met Belburo Covitesse 6

Het hart van Covitesse 6 bevindt zich in ons Arcatheater, meteen ook de uitvalsbasis van de Genteniers. Het belburo wordt uitsluitend bemand door kunstenaars. Wie er nood aan heeft, kan elke woensdag- en vrijdagavond tussen 17 en 21 uur inbellen of inzoomen. Via een klein liedje, een gedicht, een kortverhaal, een portrettekening, een beweging, … ga je in gesprek met een bekende of minder bekende artiest. Een verrassing, een intiem moment, een warm gesprek als hart onder de riem.

 Op andere dagen organiseert Covitesse 6 'speciale belsessies' naar Gentse woonzorgcentra, ziekenhuis Jan Palfijn voor het zorgpersoneel, jongeren die het moeilijk hebben, kwetsbare ondernemers, … .

Bel op woensdag-en vrijdagavonden van 17u tot 21u naar 09/274.52.77 of via ZOOM. Alle info via www.covitesse6.be

Genteniers op interGentie in de wijken

Tijdens de weekends in december en januari trekken de Genteniers er op uit. Samen met de buurtwerkers en de wijkregisseurs gaan ze van 'deur tot deur' en doen ze artistieke interventies bij de Gentenaar, elke weekenddag in een andere wijk. Ook de medewerkers van de Lokale Dienstencentra gaan samen met vrijwilligers en warme buren op pad en leggen een 170-tal winterbezoeken af bij de meest eenzame buurtbewoners. Zij krijgen een attentie aan huis én een stoepbabbel.

 Gentse troubadours trekken de wijken in, de 123-take-away-piano rijdt door de straten, Circusplaneet stuurt Nila Hoop, Cirq begeleidt ons met de Afstandsambtenaren, Refu Interim zorgt voor artiesten en stewards, stadspelgrim Ann Deneir gaat met jou in gesprek, ... Van deur tot deur, maar vanop afstand.

Breng zelf ook licht en warmte in de wijken

Gentenaars kunnen een steentje bijdragen door ook zélf licht en warmte in hun buurt te verspreiden. Haal je creativiteit naar boven en versier samen met je gezin, buren of collega’s je raam (thuis of op het werk), je gevel, je voortuin … met witte lichtslingers, lampionnetjes, witte lichtjes … Zo zaai je in deze donkere dagen lichtpuntjes van warmte en solidariteit in je buurt. Met deze gloed van wit licht brengen we warmte in de stad én steken we de zorgsector een verdiend hart onder de riem. Zo toon je ook dat je er bent voor je familie, vrienden, buren en collega’s! Afstand moet nog even, maar we laten elkaar niet los. Kleine dingen kunnen hierbij een groot verschil maken: een boodschap doen voor je buur, op afstand een deugddoend praatje slaan … 

Alle info hierover op stad.gent/gentoverwintert

Kunst & Erfgoed in de wijken met Covitrine

In tijden waarin musea beperkt bezoekers kunnen ontvangen, brengt COVITRINE de Gentse musea en hun collecties naar de straten en wijken. Doorheen de stad worden 200 COVITRINE-boxen verspreid. Dat zijn telkens 20 affiches met daarop het verhaal van een kunstwerk of object uit één van de musea in Gent.

De affiches komen aan de ramen van buurtbewoners en maken van jouw dagelijkse wandeling in de buurt een verwonderende, verbindende, troostende en artistieke tentoonstellingsroute. Elke affiche brengt een verhaal in het Nederlands maar doet dat ook in één andere taal (van Farsi tot Frans, van Arabisch tot Bulgaars).

COVITRINE is een project van Covitesse 6 in samenwerking met Design Museum Gent, De Wereld van KINA, GUM, Huis van Alijn, Industriemuseum, Kunsthal, MSK Gent, Museum Dr. Guislain, S.M.A.K. en STAM. Met ondersteuning van vdk bank.

 Een COVITRINE-box aanvragen voor jouw straat of buurt kan vanaf 1 december 2020 via www.degentsemusea.be/covitrine (zolang de voorraad strekt).

De Armste Week

Het Gents Solidariteitsfonds, dat bestaat uit 13 verschillende organisaties, ondersteunt sinds de eerste lockdown zo’n 11.000 kwetsbare gezinnen en individuen. Nu corona het deze kerstperiode nog eens moeilijker maakt voor zij die het al niet breed hadden, wil het Gents Solidariteitsfonds een wel heel speciale inzameling organiseren.

Samen met cirQ vzw en Covitesse 6 slaan ze de handen in elkaar en dagen de Gentse burgers en verenigingen uit om bij hun gezin, familie, straat, buurt-, sport- of andere vereniging centen in te zamelen. Centen die gebruikt worden om winkelbonnen te kopen voor de vele kwetsbare gezinnen die bij de verschillende organisaties van het Gents Solidariteitsfonds over de vloer komen. Winkelbonnen die mensen op hun beurt dan weer kunnen omruilen bij een groep lokale Gentse handelaars. Ook wil het Gents Solidariteitsfonds graag een kerstgeschenk, wat schoolgerief of kledij kopen voor de maatschappelijk meest kwetsbare kinderen. Als jij je voor deze uitdaging engageert, nodigen wij je graag uit op 19, 20 en 21 december 2020 in theater Arca, voor de gelegenheid omgetoverd tot een corona-veilige studio. We maken er drie dagen lang web-televisie.

Doe mee met de warmste week. Alle info via http://www.dearmsteweek.be

Medewerkers Covitesse

Covitesse 6 is een initiatief van Gents Kunstenoverleg in samenwerking met de Stad Gent, Collectief Verhalen, Cirq, Refu Interim, 123-piano, Abstrkt Events, Gri Gri Music, Gents Solidariteitsfonds voor Gentenaars in Moeilijke Tijden, Victoria Deluxe, NTGent, VOEM, Theater Boutique, Gent Festival Van Vlaanderen, GUM, Design Museum Gent, De Wereld van KINA, Huis van Alijn, Industriemuseum, Kunsthal, Museum Dr Guislain, S.M.A.K., MSK Gent, STAM, Vooruit, Handelsbeurs, Campo, Compagnie Cecilia, In-Gent, Enchanté, Allez Chantez, Gent Bougement, Burgerplicht, Kopergietery, Graffiti vzw, Circusplaneet, De Centrale, Overkop, Klaprozen vzw, … (elke dag nieuwe medestanders).

 Met ondersteuning van AVS, vdk bank, Unizo Oost-Vlaanderen, Vlaamse Overheid, Energent, Quatre Mains Piano's, Roman, Mokja, en Loreleie.