133860

Milo Rau wint St. Gallen Cultuurprijs

| 16 February 2022
'In zijn projecten verweeft Milo Rau de wereld en de kunst', schreef het kanton St. Gallen maandag in een verklaring. De Culturele Stichting St. Gallen eert de artistiek leider van NTGent "omdat hij jarenlang herhaaldelijk heeft ingegrepen en zijn vingers midden in de wonden heeft gestoken".
0001

Op 14 februari werd publiekelijk bekend gemaakt dat regisseur, filmmaker en auteur Milo Rau de grote Cultuurprijs van de St. Gallen Cultural Foundation ontvangt. Rau groeide zelf op in St. Gallen, voor hem is het "de mooiste award die ik ooit kreeg". Daarmee komt Rau, geboren in 1977, op een lijn met artiesten als Roman Signer, Pipilotti Rist, Gardi Hutter en Martin Schläpfer.

De stad St. Gallen reikt elke vier jaar de Cultuurprijs van de stad St. Gallen uit. Volgens directeur Barbara Schlumpf, voorzitter van de Culturele Stichting, stond Milo Rau "al enige tijd op de radar". Hij ontvangt de prijs voor zijn "belangrijke en moedige werk".

In zijn werk verweeft Rau de wereld met de kunst. Zijn projecten verlaten herhaaldelijk de comfortzone van de kunstwereld en gaan naar de brandhaarden van wereldwijde conflicten. Wereldkunst in de ware zin van het woord, wat Milo Rau zelf "globaal realisme" noemt.

De prijsuitreiking vindt plaats op 17 november in het Lokremise St. Gallen. Ter gelegenheid van deze prijsuitreiking toont de Kunst Halle Sankt Gallen van 18 tot 20 november een tentoonstelling over het cinematografische, theatrale en activistische werk.

"De mooiste award die ik ooit kreeg"
Milo Rau - Artistiek directeur NTGent
"St. Gallen zou trots op hem moeten zijn"
St. Galler Tagblatt