141104 Chokri Benchikha2

Chokri Ben Chikha: De integratieparadox

| 30 May 2020
'Stel alles in vraag!' Dat is dit seizoen ons motto. We zien kunst als een manier om zich te verzetten, om een echte utopie te creëren. We verzetten ons tegen de 'norm', want dat betekent deel uitmaken van een kapitalistisch en imperialistisch systeem. Daarom vroegen artist-in-residence Chokri Ben Chikha te reageren op #againstintegration. Dit is zijn statement.

"Al honderden jaren preekt de heersende klasse over de noodzaak van integratie. Aan het einde van de 19de eeuw en bij het begin van de vorige eeuw verkondigden ze  voornamelijk  de integratie van vrouwen en arbeiders binnen de burgerlijke moraal. Anno 21ste eeuw zijn het de minderheden zoals migranten en vluchtelingen die geïntegreerd moeten worden.

Maar wat betekent integratie precies? Welke ideologie schuilt er achter het begrip? En welk effect brengt het teweeg in het dagelijkse leven van ‘al wie moet integreren’? Integratie is een handig middel voor de heersende klasse om geordende, verdelende en geruststellende sjablonen over ‘de ander’ in de hoofden van de burgers te prenten en om zo de bestaande ongelijke machtsverhoudingen tussen zichzelf en ‘de ander’ in stand te houden. Binnen de sociologie heet dat de integratieparadox: een minderheidsgroep die zich probeert te mengen met de publieke samenleving ervaart net meer discriminatie en uitsluiting door de heersende klasse.

Vele burgers, aangevreten door onbehagen, stellen zich weinig vragen bij deze sjablonen. Meer nog, ze smaken ze omdat ze, in deze voortdurend veranderende en steeds complexer wordende samenleving, smachten naar rust en houvast.

Integratie kan een vermomde vorm van segregatie zijn.
Chokri Ben Chikha

Integratie kan een wolf in schaapskleren zijn. Laat ons daarom kijken naar wat er zich achter het begrip schuilhoudt. Integratie kan een vermomde vorm van segregatie zijn. Zolang wij niet in staat zijn de mentale ijzeren kooien van ons denken open te breken zal het effect van dit verbindende begrip slechts verdelend blijven.

We moeten de mentale ijzeren kooien van ons denken doorbreken.

OVER CHOKRI BEN CHIKHA

Chokri Ben Chikha is sinds 2018-2019 verbonden aan NTGent als artist-in-residence. Dit seizoen (20-21) zou Flemish Masters in première gaan. De voorstelling moest jammer genoeg uitgesteld worden. Corona, jawel. Gelukkig zijn ze wél te zien met Dihya en Métisse!