Dit was de eerste week van ALL GREEKS FESTIVAL | NTGent
N Tfent 20

Dit was de eerste week van ALL GREEKS FESTIVAL

| 8 mei 2024
Een team van wijkreporters volgt ALL GREEKS FESTIVAL op de voet. Elke week publiceert NTGent hun hoogstpersoonlijk verslag.

Maaike Dierickx (22) is derdejaarsstudent Sociaal Werk en Gentenaar. Acht jaar lang volgde ze theater aan Academie de Kunstbrug in Gentbrugge. Op vraag van NTGent volgde ze de eerste week van ALL GREEKS FESTIVAL met voorstellingen in de binnenstad.

Woensdag 1 mei

Daar staan we dan, om 9 uur ‘s ochtends, vol verwachting voor de bruisende opening van het ALL GREEKS FESTIVAL. Het mooie weer en het getrommel dat de parade aankondigt, zet meteen een levendige sfeer. Zo begint de Parade van Vuur en Overvloed. Er wordt onderweg gedanst en gezongen terwijl wij vol bewondering toekijken. Niet alleen de performances tijdens de parade zijn een visueel spektakel, ook de parade zelf is dat. De verkleedde deelnemers creëeren een gevoel van samenhorigheid. We zijn niet alleen toeschouwers, maar maken ook zelf deel uit van deze kleurrijke stoet.

Vrijdag 3 mei

Ondanks de regenachtige vrijdag verwelkomen een aantal soldaten ons bij Klaagzang voor het Eurovisiesongfestival. Ze schreeuwen je toe om in de rij aan te sluiten en eisen dat je je identificeert voor je toegang kan krijgen tot hun tent, die eveneens in een legerstijl is gedecoreerd. Je wordt meegesleept in het verhaal en voelt je als het ware een gegijzelde die het niet meer voor het zeggen heeft. Eens je binnen bent, krijg je de inzending te zien voor het Eurovisiesongfestival van Palestina. Mogen de Palestijnen deelnemen? Het is aan jou om te stemmen. Deze interactieve performance laat je met een blauwe of rode vingerafdruk je eigen stempel achterlaten in de tent.

Zaterdag 4 mei

PLOOM PLOOM PLOOM! BOOM! Dit is wat omstaanders in Gent deze zaterdagochtend herhaaldelijk hoorden. Onder leiding van Kris Verdonck gaan we op pad voor de executie van de allerlaatste verbrandingsmotor. We trekken zwarte gewaden aan en vormen één geheel in deze optocht tegen de industrialisering.

Zondag 5 mei

Samen met sprekers Idries Bensbaho, Tina De Gendt en Jan Dumolyn gaan we tijdens de eerste reflectiesessie van ALL GREEKS FESTIVAL aan de slag met het thema erfgoed. Onder leiding van moderator Lindah Leah Nyirenda spreken we over de geschiedenis en hoe deze ons gebracht wordt. Ontbreekt er informatie in ons collectief geheugen? Wat betekent erfgoed voor ons? Kunnen we zelf invloed uitoefenen op welk erfgoed er getoond wordt in musea? De sprekers zetten het publiek aan het denken en reflecteren met ons over deze thema’s.

Aansluitend op het reflectiemoment wordt er een spiegelwandeling georganiseerd met drie voorstellingen van middelbare scholen. Ze brengen prachtige stukken met zowel pijn, komedie als muziek. De locaties zijn zorgvuldig uitgekozen. Een grote trap als speelvlak en het publiek dat op het grasveld er tegenover zit. Of een tuin vol struiken waar de acteurs doorheen lopen. Zo volg je de personages niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk in hun verhaal. Als laatste voorstelling van de eerste week krijgen we een boksmatch te zien tussen verschillende iconische figuren van de Griekse mythologie. Een waardige afsluiter.

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken