Frans Redant

Frans Redant overleden

| 1 June 2022
Frans Redant, decennialang dramaturg bij NTGent, is eind april overleden. Hij stond gekend als een zeer aimabel persoon, een humanist in hart en nieren, en een gedreven dramaturg

Frans Redant studeerde in 1968 af aan het RICTS in Brussel als dramaturg en kon meteen beginnen bij wat toen nog het NTG heette:

"De drie grote theaters kregen een extra subsidie van 1,5 miljoen frank wanneer ze een fysical trainer, een logopedist en een dramaturg engageerden, want die functie was welhaast onbestaande. Ik was van de eersten die daarvan heeft kunnen genieten", zei Redant daar in 2020 over in een lang en erg boeiend interview met Kunstenpunt over de podiumkunsten in de jaren 60.

Redant was er bij NTGent dus bij van het prille begin. "Gent bekleedde eind de jaren 60 een aparte positie in het theaterlandschap", vertelde Redant aan Kunstenpunt over de beginjaren. "Toen ik er begon, bestond het gezelschap drie seizoenen. Omdat het nieuw was en er allemaal jonge acteurs speelden, werd het smalend door de collega’s ‘de kindertuin’ genoemd. Er waren een paar oudere acteurs, Cyriel Van Gent, Werner Kopers en Jef Demedts die van KVS Brussel kwamen, Roger Bolders, Chris Boni, maar voor de rest waren het allemaal piepjonge gasten. Jo De Meyere, Lieve Moorthamer, Hugo Van Den Berghe, Blanka Heirman bijvoorbeeld. Maar er was veel energie, en we hadden een enorm publiek! "

Redant had bij NTGent onder meer de taak om meer Vlaams en kwaliteitsvol theater op de planken te krijgen. Maar dat bleek aanvankelijk een gans karwei: "Men moest één of twee eigen Vlaamse stukken per jaar creëren. Dat was eigenlijk een hopeloze zaak, maar nog zeer jong zijnde, was ik vol geloof dat het ooit zou lukken. De meeste manuscripten die ik kreeg, gingen met ellenlange brieven vol kritiek terug naar afzender."

Redant werkte o.a. onder de artistieke directie van Albert Hanssens, Jef Demedts en Hugo Van den Berghe. Hij stond gekend als een zeer aimabel persoon, een humanist in hart en nieren, en een gedreven dramaturg. Frans Redant was in zijn lange carrière bij NTGent onder meer betrokken bij de bewerking van de roman Daens van Louis Paul Boon voor toneel. Hij deed ook vertalingen zoals van Sacco en Vanzetti in 1978.

Redant was ook lid van de beleidsgroep van NTG die Jef Demedts oprichtte in 1978. De periode met de beleidsgroep was voor NTGent en voor de repertoirekeuze een bijzonder vruchtbare tijd. In die jaren had het theater een groot eigen gezelschap en werd het huis als zeer vooruitstrevend gezien.