Thumbnail Nieuwsbericht

Gentse kunstenorganisaties bieden Oekraïense vluchtelingen hulp aan

| 16 March 2022
Stadstheater NTGent en CAMPO slaan de handen in elkaar voor een gezamenlijke actie om vluchtelingen uit Oekraïne te ondersteunen. De Gentse kunstenorganisaties bieden onder meer een appartement aan voor een gezin uit het door oorlog geteisterde land.

“De nieuwe vluchtelingenstroom uit Oekraïne bovenop de bestaande asiel- en migratieproblematiek noopt tot actie. De nood is hoog en dringende hulp is nodig, de druk op de opvangmogelijkheden moet verlicht. Structurele oplossingen zijn daarom noodzakelijk”, zeggen de organisaties in een gezamenlijk communiqué.

“CAMPO en NTGent willen helpen met de noden op korte termijn maar steunen ook civiele en politieke acties die de asiel-, migratie- en vluchtelingencrisis ten gronde aanpakken en van een nieuw wettelijk en duurzaam kader voorziet. We maken geen onderscheid tussen vluchtelingen. Nationaliteit, religie en afkomst mogen geen rol spelen”, klinkt het.

SAMEN KOMEN NTGENT EN CAMPO MET DRIE ACTIES OP DE PROPPEN:

✔ “We leveren ten eerste noodopvang door het ter beschikking stellen van een ingericht appartement voor een klein gezin gedurende de eerstkomende zes maanden. En we werken op termijn aan woon- en werkmogelijkheden in een artistieke omgeving. We maken hiervoor residentieplekken voor kunstenaars vrij. Onze medewerkers helpen opvangen en begeleiden”, kondigen ze aan.

✔ Ten tweede zullen beide organisaties de actie ‘In My Name’ ondersteunen, een burgerwetsvoorstel voor een meer helder en humaan regulariseringsbeleid in België. “We dragen bij in de vergoeding van een coördinator, steunen de petitiecampagne en voeren mee de communicatie van het initiatief. We roepen iedereen op om samen met de Gentse collega’s van Voo?uit, Victoria De Luxe, Refu Interim en Vrede vzw de campagne te voeren.”

✔ “Ten derde zullen we ons als internationale kunstenorganisaties achter het Europese initiatief Artists at Risk scharen.” Dat is een organisatie die sinds 2013 kunstenaars ondersteunt die lijden onder oorlog en repressie op 26 locaties in 19 verschillende landen. “Vandaag neemt Artists at Risk het voortouw om vluchtende kunstenaars een onderkomen te bezorgen in veilige landen of bij gastvrije artistieke gemeenschappen. We zullen hen helpen door te doneren, ons netwerk aan te spreken en mee te zoeken naar oplossingen.”

Img 3146 Druk C Michiel Devijver

VOOR NTGENT IS DE SAMENWERKING MET CAMPO EEN VERDERZETTING VAN EERDERE ACTIES OM VLUCHTELINGEN EN ARTIESTEN IN CONFLICTGEBIEDEN TE STEUNEN

✔ In maart 2022 organiseerde NTGent samen met partnerorganisaties uit het middenveld een tweedaagse School of Resistance rond de strijd voor meer burgerrechten voor ongedocumenteerde migranten in België. Ter gelegenheid van dit evenement werd een catalogus gepubliceerd.

✔ In december 2021 organiseerde NTGent samen met de Muenchner Kammerspiele een editie van onze debattenreeks School of Resistance die kunstenaars en activisten samenbracht uit Oekraïne, een land dat toen al jaren in een staat van oorlog verkeerde.

✔ Artistiek leider Milo Rau werkt al jaren samen met kunstenaars uit Mosul, een stad verwoest door oorlog. Na de samenwerking met lokale artiesten voor de voorstelling Orestes in Mosul richtte een team van Belgisch-Iraakse docenten de voorbije maanden een filmlab op in de stad.

✔ In de nasleep van de opnames van de film The New Gospel, opgenomen in het zuiden van Italië, zetten IIPM en Milo Rau zich al jaren in voor het verbeteren van de levensomstandigheden van de Afrikaanse migranten die in en rond de stad Matera worden uitgebuit in de landbouw daar.