Facebook Eventbanner 1920 X 1080 Px

GIF: nieuw Gents stadsfestival van 12 tot 30 januari 2022

| 1 December 2021
Ook in onzekere tijden, blijft Gent een stad met een indrukwekkende culturele dynamiek. Die kan je bewonderen tijdens het gloednieuwe 'Ghent International Festival' (GIF).

GIF  is een initiatief van NTGent, CAMPO, KOPERGIETERY, Opera Ballet Vlaanderen, S.M.A.K. en Voo?uit. De eerste editie vindt plaats van 12 tot 30 januari 2022, op locaties binnen en buiten in Gent. Het programma biedt theater, performance, dans, muziek, literatuur, expo, installaties, party, en meer.

Er is nieuw werk te zien van opwindende makers zoals Johannes Müller en Philine Rinnert (Liebestod), en Jesse Vandamme (Solipsists). Maar ook een performance van Kim Noble waarvoor het Gentse dj-duo Deewee muziek schreef (Lullaby for Scavengers), een drive-in fuif op een afgelegen plek in de stad met alle autoradio’s op dezelfde frequentie (Cars Beats People), en een droomhuwelijk tussen Peter Verhelst en Johannes Verschaeve (Losers Get Lost).

Het vlaggenschip van het eerste GIF  is Photobooth.  Beeldend kunstenaar Thomas Verstraeten doorkruist zes dagen lang het allerschoonste decor, ons eigen Gent, met een mobiele fotostand opgebouwd rond een hyperrealistische theatrale ‘infini’.

GIF  kwam tot stand vanuit een gezamenlijke inschatting: in het rijke culturele leven waar Gent als stad al decennia om bekendstaat, zijn er veel creaties, projecten en contexten die nu naast elkaar bestaan. De biënnale GIF reikt een kader aan dat deze bruisende dynamiek, die we zo koesteren, aan de buitenwereld presenteert.

DIT ZIJN DE VOORSTELLINGEN BIJ NTGENT:

Dissident

📆 12, 13, 14 & 15/01

❔ Vijf jongeren die op school bekendstaan als ‘probleemgeval’ onderwijzen het publiek. Samen met regisseur Lara Staal leggen ze pijnpunten bloot in het Vlaams onderwijs en formuleren alternatieven. "Een echte aanrader voor ouders, leerlingen, leerkrachten en schooldirecteurs", aldus DeWereldMorgen.

A in the role of B when C didn't make it

📆 14/01

❔ De Iraans-Belgische choreograaf, performer en theatermaker Ehsan Hemat presenteert een 'work in progress'-versie van zijn nieuwe voorstelling. Een ontmoeting tussen twee generaties kunstenaars op scène.

Solipsists

📆 20, 21 & 22/01

❔ Drie jonge klasbakken presenteren drie solo's. Drie beklijvende portretten op een rij over drie zielen die, bovenal, trachten vol te houden. Van en met Jesse Vandamme (regie), Lucas Van der Vegt, Louise Bergez en Joeri Happel.