998F4Acb148B118Bf3A8254701Ea1A5B 1980 Hugo Van Den Berghe

Hugo Van Den Berghe is overleden.

| 25 February 2020

Met droefheid vernamen we deze week het nieuws dat Hugo Van Den Berghe (76) is overleden. Onze oud-collega, acteur, ensemblelid en artistiek directeur, was een aimabel man en jarenlang een van de spilfiguren in NTGent. In een van zijn beleidsteksten als directeur pleitte hij voor een theaterhuis dat openstaat voor ‘de trilling van de tijd’ – een ambitie die we ook vandaag nog onderschrijven. Hugo had gevoel voor humor en zelfrelativering en was enkele jaren geleden nog deel van de cast van Platonov, in een regie van Luk Perceval. De productie reisde in binnen- en buitenland en betekende een aangenaam weerzien tussen verschillende generaties acteurs, op en naast de planken.

Goede vaart, lieve Hugo. We blijven je dankbaar.

NTGent

HUGO VAN DEN BERGHE

Artistiek directeur NTGent van 1992 tot 1998

Hugo Van Den Berghe speelde als piepjonge acteur reeds vanaf 1967 bij het NTG, waar hij van 1992 tot 1998 ook artistiek directeur was.

Wijlen Rudi van Vlaenderen overhaalde Hugo om aan het Koninklijk Conservatorium te Gent toneelstudies te doen. Daar behaalde hij de Eerste prijs voor Toneel en Voordracht. Tijdens zijn studies was hij ook de jonge presentator van het historische BRT-programma Tienerklanken. Later zou hij ook bij VTM Taxi en Xansiveria presenteren.

Zijn eerste grote theaterrol speelde hij in Thyestes (1966), geregisseerd door Hugo Claus bij Toneel Vandaag, dat toen geleid werd door Rudi van Vlaenderen. Van Den Berghe was vanaf 1966 tot 1997 vast verbonden aan het toenmalige NTG-gezelschap. Van 1992 tot 1997 was hij tevens artistiek directeur. Zijn meest bijzondere rollen zette hij neer bij NTG. Daar speelde hij onder andere in De jongens, Verkeerd, Niet te bereiken (VTB prijs), Een vlo in het oor (Feydeau), Hamlet (Heleneprijs), Danton, Wij betalen niet, Don Carlos, De Cocu Magnifique en nog vele andere. Hij regisseerde bij NTG onder andere Driekoningenavond, Het recht van de sterkste, Het gezin van Paemel en Sacco en Vanzetti. Vanaf 2010 was Van Den Berghe, intussen op pensioen, opnieuw een graag geziene gast bij NTGent. Zo speelde hij in 2013 in het bejubelde Platonov van regisseur Luk Perceval een gepensioneerde overste.

Zijn televisiewerk als acteur was bijzonder veelzijdig: Paris c'est mon amour, Beschuldigde, sta op, Veilig nest, Dode zielen, Urbain, Witse, Familie, Aspe, Le riche homme (Simenon), en vele andere. Zijn meest bekende televisierollen waren deze van Roger in Moeder, waarom leven wij? en van Taverniers in Flikken. Van Den Berghe deed ook de regie voor verschillende dramaseries waaronder het televisiefeuilleton Het gezin van Paemel. Voorts was hij te zien in heel wat speelfilms, waaronder Vrijdag, De Verlossing, Het Sacrament, De Leeuw van Vlaanderen (allemaal in regie van Hugo Claus), maar ook in Het verloren Paradijs (Harry Kumel), Pallieter, Rubens, Mascara, en vele andere.