Thumbnail 20220302 171100

Us, (k)now op de cover van Billie

| 3 March 2022
Een iconische cover. Zo omschreef thaetermaker Dalilla Hermans de voorpagina van het weekendmagazine Billie van 26 feburari. De zwarte tienermeisjes uit de cast van de nieuwe voorstelling ‘Us, (k)now’ sieren die cover.
220301 140640

Hoe is het om een zwart tienermeisje te zijn in Vlaanderen? Dalilla Hermans onderzoekt het samen met acht meisjes in Us, (k)now, haar theaterstuk dat donderdag in première gaat in Antwerpen en vanaf 17 maart in NTGent speelt. Een stuk over de pijn van racisme, maar meer nog over samenhorigheid, sisterhood en black joy. Billie sprak met alle actrices. De bijlage verscheen bij Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen én Het Belang van Limburg.

"Zwart zijn is heel bepalend in hoe je opgroeit. Maar ik geloof ook dat het een voorsprong geeft. Door te voelen, er is iets aan mij dat mensen doet reageren, word je op jonge leeftijd verplicht om na te denken over wie je bent. Ik vind dat een voordeel. Ik zou nooit niet zwart willen zijn. En dat voel ik bij deze meisjes ook. Ik voel dat er een generatie aankomt die sterk in de schoenen staat. Ze durven hun mond open te doen en komen op voor zichzelf." aldus Dalilla Hermans.

"De klappen die wij als twintiger kregen, krijgen zij nu al"
Dalilla Hermans

Us, (k)now wordt een krachtige, hoopvolle voorstelling over zwart bewustzijn en de empowerment van de huidige generatie tieners. Een generatie die zoveel te vertellen heeft. Een generatie die zich nog belemmerd voelt door de ketens uit het verleden maar ook de moed en aanmoediging hebben om alles los te knippen. Een generatie die elkaar sterker maakt. 

"Ik ben zo trots omdat ik zwart ben"
Ninette Vertongen

"Je bent gewoon zwart als je zwart bent. In het stuk zie je mijn kwetsbare kant. In deze groep heb ik voor het eerst echt mijn emoties kunnen delen. Mijn woede, verdriet, blijdschap, alles is eruit gekomen. Het is heftig geweest. Mijn kindertijd was mooi en ik heb keigoede ouders, maar zoals alle meisjes hier heb ik veel meegemaakt.", aldus Ninette Vertongen.

Us, (k)now. Over zwart bewustzijn en empowerment van de huidige generatie tieners, speelt vanaf 3 maart in hetpaleis in Antwerpen en vanaf 17 maart bij NTGent (Minardschouwburg).

Eu Flag Crea Eu En Bw B
Bunker Ct Cct I Transparant Black