Img 2400 Web C Michiel Devijver

Masterclass: Uur van de waarheid

| 4 September 2020
​Het uur van de waarheid is een masterclass voor professionele performers (acteurs/dansers/…) onder leiding van Luk Perceval in de schouwburg van NTGent.

De deelnemers – maximaal tien – werken gedurende tien dagen aan een solo, intensief begeleid door coaches, onder wie Perceval zelf. Daarmee wordt bedoeld: de creatie van een hoogstpersoonlijk verhaal vanuit een hoogstpersoonlijk standpunt in een hoogstpersoonlijke vorm op locatie in het gebouw. Inschrijven voor deelname kan als volgt: 

1/ Kandidaten moeten een diploma hebben van een erkende performing arts opleiding of op zijn minst 5 jaar beroepservaring.

2/ Kandidaten mailen hun cv + een schriftelijk exposé over hun motivatie/NOODZAAK, telkens maximaal 1 pagina. Deadline is zondag 20 september om middernacht.

3/ Na een eerste selectie op basis van de schriftelijke inzendingen, sturen de overblijvende kandidaten een video (duur: max. 3 minuten) in waarin ze hun waarheid vertellen aan hun moeder. Deadline is donderdag 1 oktober om middernacht.

4/ Uit deze groep wordt een groep van maximaal 20 kandidaten geselecteerd; zij worden uitgenodigd om de eerste 15 minuten van hun Uur te presenteren op de repetitiezolder van NTGent. Deze ronde vindt plaats op woensdag 21, donderdag 22 en vrijdag 23 oktober.

5/ Tijdens deze ronde wordt een groep van maximaal 10 deelnemers geselecteerd. Met hen wordt tien dagen gewerkt aan een solo in de schouwburg van NTGent. De masterclass start op maandag 26 oktober en duurt tot vrijdag 6 november. In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 november zijn er presentaties voor publiek.

6/ Geselecteerde spelers ontvangen een vergoeding voor de werkperiode. Dit geldt voor de periode van 26 oktober tot 8 november. Deelname aan de audities op 21, 22 en 23 oktober gebeurt op eigen kosten.

De tien geboden van het Uur van de Waarheid

1.    Eén speler (m/v/x)

2.    Eén zelfgekozen object in een reële, zelfgekozen ruimte in de schouwburg, geen “decor”. De gekozen ruimte is geen illustratieve achtergrond, maar een partner met een karakter en een weerstand.

3.    De te realiseren solo duurt één uur, dwz minstens 50 minuten.

4.    De speler werkt zelfstandig.

5.    De speler ontwikkelt een uur lang een spanning, vanuit een doel dat hij/zij wil realiseren. Met dat doel voor ogen ontstaat een parcours waarin welslagen en mislukken afwisselend de dramatische spanning intensifiëren.

6.    De solo ontstaat vanuit een emotionele noodzaak (= challenge).

7.    De speler kan met of zonder tekst werken; alles kan, mits de regels van het (zelf)respect in acht worden genomen.

8.    Muziek wordt enkel live uitgevoerd/gemanipuleerd door de speler zelf.

9.    De speler is zich bewust van de aanwezigheid van de toeschouwer.

10.         Aan het einde van de masterclass beslissen de begeleiders of het ontwikkelde Uur aan de gestelde voorwaarden voldoet, m.a.w. publieksrijp is en gepresenteerd kan worden tijdens  de Marathon van de Waarheid in het daaropvolgende weekend.

Tijdens de tiendaagse werken we met elke deelnemer aan een video van elke solo, met het oog op een online presentatie.

Kandidaten mailen naar: uurvandewaarheid@ntgent.be