Tm174 Milo Rau

Milo Rau geboycot door Brazilië?

| 8 March 2019
De voorstellingen van La Reprise in Rio de Janeiro werden geannuleerd. Officieel om 'financiële' redenen, maar vermoedelijk schuilt er een eerder politieke agenda achter.

Theatermaker Milo Rau is deze maand met drie stukken de centrale gast op het theaterfestival van São Paulo. Normaal zou La reprise doorreizen naar Rio de ­Janeiro, maar die speeldata werden net geannuleerd. Officieel om ‘financiële ­redenen’, maar zowel Milo Rau zelf als NTGent en IIPM (zijn eigen Duits/ Zwitserse productiehuis) vermoeden dat er ook andere redenen in het spel zijn.

Zo schreef Rau in september een open brief waarin hij de Brazilianen oproept om niet op de extreemrechtse Bolsonaro te stemmen, maar op diens rivaal Haddad. Rond diezelfde tijd waaide ook de controverse om de naaktscène uit Lam Gods, waarop kinderen toekijken, over naar Brazilië. Rau werd in lokale media weggezet als ‘pedofiel’. Dat er in La reprise een naaktscène zit en het stuk gaat over de homofobe moord op Ihsane Jarfi, kan volgens Rau ook een rol spelen. Sinds Bolsonaro president is, krijgen in Brazilië steeds meer kunstenaars te ­maken met censuur en LGBT’ers met geweld. Alle speeldata in São Paulo gaan voorlopig gewoon door – al zou Five easy pieces, over de zaak-Dutroux, er vanwege het pedofiele thema behoorlijk wat stof kunnen doen opwaaien.

- Filip Tielens in De Standaard, do 7 maart 2019