Milo Rau C Bea Borgers

Milo Rau wint Gerty Spies Literatuurprijs 2020

| 31 March 2020
Rau combineert kunst, literatuur en politiek zoals geen ander

De Gerty Spies Literatuurprijs 2020 gaat naar Milo Rau, zoals gisteren aangekondigd door de jury: "Vooral in de wereld van vandaag, waar racisme, antisemitisme en extremisme mensen en de maatschappij bedreigen, onder meer door terroristische aanslagen, is een duidelijke positionering van de maatschappij en kunst voor de mensheid en politiek engagement meer dan ooit noodzakelijk", aldus de jury in haar verklaring.

De prijs bekroont literatuur en kunst dat gaat over sociaal-politieke onderwerpen. Milo Rau is de eerste regisseur en toneelschrijver die deze prijs ontvangt. In 2017 werd de prijs laatst uitgereikt aan de schrijver Ralf Rothmann. Voormalige winnaars zijn Navid Kermani, Juli Zeh, Günter Wallraff, Eva Menasse en Christoph Hein.

“Kunst en theater zijn ook altijd al politiek geweest, van het theater van de Griekse Oudheid tot Friedrich Schiller en Bertolt Brecht." Augusto Boal, Thomas Bernhard, Christoph Schlingensief en Heiner Müller rijgen ook beide aaneen. Vandaag is dit regisseur en auteur Milo Rau, die politiek en realiteit combineert met theater, literatuur en kunst op een diverse en indrukwekkende manier. Je zou kunnen zeggen dat kunst voor hem een pacifistisch wapen is in de strijd voor meer menselijkheid.

Het feit dat Milo Rau met de middelen van de kunst controversiële onderwerpen aansnijdt, sluit aan bij het doel van het politieke onderwijs om - naast het historisch-politieke onderwijs - ook controversiële onderwerpen te behandelen. In de toekomst moet het politiek onderwijs nieuwe wegen blijven bewandelen om nieuwe en bijkomende doelgroepen te bereiken en dit kan ook via theater. “Want het theater loopt hier vaak voor op het politieke onderwijs en de politiek", zegt Bernhard Kukatzki, directeur van het Staatsbureau voor Burgereducatie van Rheinland-Pfalz, in naam van de jury van de Gerty Spies literatuurprijs 2020.

De prijsuitreiking is gepland voor 24 mei 2020, onder voorbehoud van de verdere ontwikkelingen met betrekking tot de corona-crisis.


De literatuurprijs is vernoemd naar de schrijver Gerty Spies, die in 1897 in Trier werd geboren en als jood naar het concentratiekamp Theresienstadt werd gedeporteerd. Daar begon ze te schrijven, ook om geestelijk te overleven. Gerty Spies is op 10 oktober 1997 in München op 100-jarige leeftijd overleden. De Gerty Spies Literatuurprijs wordt nu om de twee jaar uitgereikt, om het belang van de prijs te onderstrepen. 

Related productions