Milo

Universiteit van Zürich selecteert Milo Rau voor prestigieuze lezingen

| 1 November 2022
Milo Rau, artistiek leider van NTGent, krijgt in zijn geboorteland Zwitserland een van de belangrijkste academische onderscheidingen. Vanaf 3 november is Rau de gastheer van de gerenommeerde 'Zürcher Poetikvorlesungen'.

Sinds 2018 is regisseur en auteur Milo Rau artistiek leider van NTGent. In Gent kreeg hij in 2021 een eredoctoraat van de lokale universiteit, maar ook in zijn geboorteland Zwitserland is de impact van Raus werk groot. De aanduiding van Rau als centrale gast van de Zürcher Poetikvorlesungen aan de Duitse faculteit van de universiteit van Zürich plaatst hem in een rijtje met illustere voorgangers als Nobelprijswinnaar Herta Müller of Saša Stanišić, winnaar van de German Book Prize.

De Zürcher Poetikvorlesungen gaan door sinds 1996. Tijdens drie lezingen krijgen gerenommeerde auteurs de kans om te reflecteren over hun eigen werk. De lezingen van Milo Rau, vanaf 3 november, zijn getiteld 'Warum Kunst?' (Waarom Kunst?) en gaan dieper in op de esthetische en sociaal-filosofische grondslagen van zijn artistieke praktijk.

Raus werk maakt deel uit van de traditie van de geëngageerde kunst. Maar niet in de zin van verslaggeving. Het gaat niet om "de reproductie van de gruwelijke en deprimerende werkelijkheid", noch om de "kleinburgerlijke verslaving aan schandalen" in het politieke debat. In plaats van verslaggeving, kiest Rau voor kritiek op het zogenaamd onveranderlijke. Hij beukt in op de "starheid van geweld of onderdrukking waarvan beweerd wordt dat er geen alternatief is" (Carolin Emcke). Maar hoe moet dit precies worden bereikt, met welke artistieke methoden? Dat is de focus van de drie lezingen.

De Zürcher Poetikvorlesungen van Milo Rau vinden plaats op 3, 10 en 16 november, meer info vind je op deze pagina.

"De vensters van de hemel staan wijd open, zegt een religieuze hymne. Theater kan deze ramen op een kier zetten. En zelfs als ze meteen weer worden dichtgeslagen: Men heeft de hemel even gezien."
Milo Rau