The New Gospel Thomas Eirich Schneider

Yvan Sagnet: Nu zien jullie ons

| 30 May 2020
'Stel alles in vraag!' Dat is dit seizoen ons motto. We zien kunst als een manier om zich te verzetten, om een echte utopie te creëren. We verzetten ons tegen de 'norm', want dat betekent deel uitmaken van een kapitalistisch en imperialistisch systeem.Activist Yvan Sagnet vecht in Italië tegen de uitbuiting van migranten. In 'Il Nuovo Vangelo', een film van Milo Rau, roept hij op tot verzet.

'Nu zien jullie ons. Hier. Jullie zien mij. Jullie zien jezelf. We zijn hier. We leven. Jullie hebben afgezien tijdens jullie reizen. Toen jullie in Libië waren, werden jullie mishandeld. Jullie staken de Middellandse Zee over omdat jullie dachten hier het paradijs te vinden. Maar wat vonden jullie? Jullie vonden pijn. Jullie, die in jullie eigen land geen getto’s kenden, hebben ze hier aan den lijve moeten ondervinden.

En dat is nog niet alles: ze buiten jullie uit, ze beledigen jullie. Er heerst zo veel racisme en haat tegenover ons allemaal, wij die vechten voor rechtvaardigheid en waardigheid. Als je mensenlevens redt, ben je een crimineel. Migranten zijn gevaarlijk zonder ook maar iets verkeerd gedaan te hebben. 

Als we niet vechten, als we de krachten niet bundelen om de situatie te veranderen, zal alles eeuwig en altijd hetzelfde blijven.

Jullie zeggen: ‘Er verandert toch niets.’ ‘De wereld blijft altijd dezelfde.’ Maar dat is niet waar. Alle goede dingen in deze wereld hebben we bereikt door te vechten. We mogen niet stoppen met vechten en actie voeren. Want onze tegenstanders staan te wachten tot we opgeven. We moeten vechten omdat het over jullie leven gaat en over jullie waardigheid, maar bovenal ook over de toekomst van onze wereld. Iedereen die rebelleert in naam van zijn eigen waardigheid en welzijn, vecht voor de waardigheid en het welzijn van de hele mensheid.'

Wanneer onrechtvaardigheid de wet wordt, wordt verzet een plicht!

De speech van Yvan Sagnet is een fragment uit Il Nuovo Vangelo, een film van Milo RauEen manifest voor solidariteit met de armsten. Een opstand voor een rechtvaardigere en humanere wereld.