Spiegelfestival

Ontdek het programma van het Spiegelfestival

| 14 November 2021
Zes scholen hebben in het najaar van 2021 hun interpretatie gemaakt van de NTGent-voorstelling 'Dissident'. Van 17 tot en met 20 november stellen ze die voor aan het publiek. Lees hier meer over de verschillende projecten.

Benedictuspoort -  o.l.v. Anneleen De Smedt

TITEL: De stemlozen

Spreken is zilver, zwijgen is goud.  Wat gebeurt er als je plots een stem krijgt?  Vijf jongeren krijgen de kans om te spreken, maar willen ze dat wel?

Atheneum Wispelberg – o.l.v. Tine Truwant 

TITEL: System Failure 

Een zoektocht naar wat een massa bindt en breekt. Wat als iedereen altijd in de pas zou lopen? Geen protest, geen verzet. Blijft onze individualiteit overeind? En wat als we de schoolregels konden veranderen?

Edugo Lochristi – o.l.v. Charlotte De Wulf

TITEL: Who's listening?

Twaalf tips om succesvol te zijn: schep subtiel op, leer de fijnere dinges des levens kennen, onthou voornamen, spreek in het openbaar, netwerk, zoek de vrije ruimte, reis, wees positief, draag stijlvolle kledij, weet meer dan je opponent, communiceer, maak oogcontact!

Het Spectrum – o.l.v. Anthony Notebaert

TITEL: Dissident? 

Dissident... een woord dat niet snel in de volksmond wordt genomen. Wat is dat nu toch... dissident? Deze jongeren gaan op zoek naar de betekenis van het woord 'Dissident'. Zijn zij ook ooit dissident? Willen ze graag dissident zijn? Vinden ze 'dissident zijn' positief of juist niet? Hoe gedraag je je dan? Op deze vragen proberen de jongeren een antwoord te vinden. Door in conversatie te gaan met zichzelf én met hun eigen gecreëerde alter ego zullen ze hun zoektocht aan jullie tonen.

Sint-Barbaracollege – o.l.v. Jeroen D’hoop

TITEL:  Oei… 

Een dissident verzet zich tegen de gevestigde orde. Maar wat als er geen dissident in jou huist? Wat doe je dan in een geval van overmacht? Dan sta je daar, met je mond vol tanden. Een klas jonge mensen ging 9 weken graven in zichzelf naar hun momenten van onmacht. Ze diepten 6 herkenbare verhalen zonder happy end op.

Fontys Hogeschool voor de Kunsten (NL) – o.l.v. Chris De Vries

TITEL: De Volmaakten 

Derdejaarsstudenten van de opleiding Docent Theater aan Fontys Hogeschool in Tilburg onderzochten thema's als 'macht' en 'de norm' binnen het onderwijs. Door mensen te spreken, te spelen, te maken en door gesprekken te voeren is een bulk theatraal materiaal verzameld wat nu tot een associatieve en beeldende voorstelling is gemaakt. Dit is een voorstelling over hoe jonge mensen zich gedragen naar de norm, opgelegd door macht, en de pogingen die zij ondernemen om hiervan los te breken. De voorstelling vertelt, schipperend tussen orde en chaos, op abstracte wijze een beleving in een klaslokaal waar de opgelegde kaders benauwend kunnen zijn en waar iedereen wordt aangespoord zich "normaal" te gedragen. Wie hieruit wilt ontsnappen, neemt een risico.

***************************

Ook in Nederland zijn tijdens het seizoen 2021-2022 'Dissident'-spiegelprojecten te zien

* In de ring -- zaterdag 20 november om 16:15 in Theater Rotterdam

Een school heeft vele gezichten. Zo is een school een oefenruimte voor het volwassen leven, maar is een school vaak ook een plek waar duels worden uitgevochten en bepaald wordt wie de macht heeft. Wie leidt? Wie volgt? Wie heeft de grootste mond en wie probeert zichzelf onzichtbaar te maken? Elf leerlingen van rond de 15 jaar op het MAVO Centraal in Rotterdam nemen het heft in eigen handen, beklimmen het podium en houden het volwassen publiek een spiegel voor. Leren ze wat ze willen leren, leren ze wat ze later echt nodig denken te hebben en begrijpen ze de geldende regels? Wat zou er gebeuren als deze leerlingen de regels mogen bepalen? Je ziet het in het spiegelproject In de ring van theaterdocent Dieuwke Slump (naar de voorstelling Dissident van Lara Staal te NTGent). Dramaturgie van Annemiek Geel. Muziek en geluid worden verzorgd door Jarno Ibarra, beatboxer en loopstation-artiest.

* Spiegelproject Dissident Almere, o.l.v. Fiona Kelatow, i.s.m. Bonte Hond Almere en Corrosia Almere, te zien op donderdag 20/01/2022.

* Spiegelproject Dissident Amsterdam, o.l.v. Chris De Vries en Annemiek Geel, i.s.m. Frascati Amsterdam, te zien op zaterdag 29/01/2022.

Gerelateerde producties