Red Alert

Red Alert: Cultuur slaat rode noodkreet.

| 28 August 2020
Op 28 augustus van 21.00 tot 23.55 kleurt onze schouwburg rood, in het teken van Red Alert, een protestactie van de eventsector die kwam overwaaien uit Engeland en Nederland. Het is vijf voor twaalf voor de cultuur- en evenementensector. De sector vraagt een gelijkwaardige behandeling zodat ze opnieuw wat leefbaarder kan werken.

De coronacrisis hakt er stevig in. Vele duizenden artiesten, freelancers, technici, … zijn zonder werk gevallen. In de live evenementensector is zich een gigantische ramp aan het afspelen, waar we het einde niet van willen meemaken. Extra steunmaatregelen zijn nodig. Cultuur is essentieel voor het welzijn van mensen. Zonder cultuur geen samenleving. Het publiek snakt naar beleving en het o zo belangrijke gevoel van samenzijn.

De cultuursector wil af van de stiefmoederlijke behandeling. We kunnen in veilige omstandigheden samen aan cultuur doen. Laat ons dat dan ook doen. We willen geen voorkeursbehandeling, maar ook niet minder dan andere sectoren. Publiek en veiligheid komen voor ons steeds op de eerste plaats.

Deze actie is meteen ook een oproep aan alle politici om zich meer te bekommeren over cultuur en het belang van cultuur naar waarde te schatten. Voor elke laag in de samenleving. We roepen beleidsmakers op om zelf eens langs te komen en cultuur coronaproof te beleven.