Arsenaal

'Despair is Too Easy': maak kennis met de sprekers

| 7 October 2022
'Despair is Too Easy' is een duurzaamheidsforum in het kader van STAGES , een samenwerking tussen 14 theaters om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en bewustwording te vergroten. Op zaterdag 5 november verwelkomen we 12 sprekers, artiesten en performers op het podium van de NTGent Schouwburg.
Img 4637 Druk C Michiel Devijver 1

Lua Casella is een schrijfster en performer die de kunst van verhalen vertellen tracht te redden uit haar gemediatiseerde, gedoemde lot. Haar onderzoek richt zich op de rol van literatuur in de ontwikkeling van kritisch denken; de manieren waarop individuen zich verhouden tot verhalen om een gevoel van identiteit te creëren, om hun mening over de wereld te vormen en uiteindelijk zichzelf te beschermen. Door retorische concepten te onderzoeken aan de hand van humor, legt haar werk taalconstructies bloot en onderzoekt ze onbetrouwbare vertellingen in fictie en in alledaagse communicatieve processen. De afgelopen jaren heeft ze onderzoek gedaan naar 'de retoriek van misleiding', waarbij ze het gebruik van verhalen in communicatiemedia, instellingen en politiek heeft onderzocht.

Pablo Casella

Pablo Casella is een Braziliaanse componist, songwriter en multi-instrumentalist die sinds 2008 in Gent woont. Hij heeft ook audiovisueel werk en is een ervaren video editor. Pablo studeerde klassieke gitaar aan de UNESP (São Paulo) en Communicatie voor radio en TV aan de FAAP (São Paulo). Als muzikant heeft hij samengewerkt met verschillende artiesten en groepen zoals Esinam, Témé Tan, Ndugu, Lady Lynn, DJ Grazzhoppa en Sarah Ferri).

Hij maakte ook deel uit van vele theatervoorstellingen (voornamelijk als muziekcomponist en producent, maar ook als live muziek performer en videokunstenaar) zoals Ferox Tempus  en KillJoy Quiz  van Luanda Casella & NTGent ; BAM! , Saperlipopette, LOS en Geschift door Ultima-Thule ; Tragedy of a Friendship door Troubleyn. In 2023 maakt Pablo deel uit van de cast voor Antigone in het Amazone  van Milo Rau & NTGent en componeren, produceren en opnemen voor Electra van Lua Casella & NTGent.

Anuna Dw

Anuna De Wever is een Belgische klimaatactiviste en trade&investement policy officer bij Climate Action Network Europe. Ze is betrokken geweest bij vele internationale campagnes over mensenrechten, klimaatverandering en ongelijkheid. Ze is co-auteur van 'Wij zijn het klimaat' en 'Quel monde pour demain?'

Ze speelde ook in verschillende documentaires gestreamd door VICE, Canvas, HULU etc. en werkte 18 maanden voor het klimaat team van de Greens/EFA-groep in het Europees Parlement.

Herzien Karlijn H2

Karlijn Hamer is performer/zanger gevestigd in Amsterdam. Sinds 2016 maakt zij autonome muziek-performances onder haar eigen naam.

Het werk van Karlijn kenmerkt zich door een sterke muzikale basis. Ze bouwt een klinkende wereld die het publiek aanspreekt op de zintuigen. Karlijn zoekt een verbinding tussen muziek, lichaam en ruimte. Haar producties COLLAPS & ZOG, zijn beide opgemerkt en bekroond met een award voor aanstormend talent: (COLLAPS 2016, Amsterdam Fringe Award; ZOG 2019 Operadagen Rotterdam Award vernieuwend muziektheater).

Ami Terrien

François Laurent ( Feu l’Ami Terrien ) is een artiest met meerdere persoonlijkheden. Naast zijn plastisch en performatief werk (nanomanifestatie, kunstgeld,...) heeft hij zich gespecialiseerd in de theorievorming en de praktijk van nieuwe vormen van orale poëzie, soms veeleisend, vaak muzikaal en bijna altijd buitensporig beperkt. Hij maakt graag gebruik van aforisme en humor. Zijn werk is te vinden in Les Réflexions Fantômes (uitgegeven door l'Arbre à Paroles), maar ook op de slam-scene in Luik en elders, waar hij deelneemt aan de ontwikkeling van het collectief Le Lab'Oratoire.

Harmonie heeft zijn regels, en hij heeft overal bloed...

Adelaide Charlier

Adélaïde Charlier is een 21-jarige Belgische klimaat- en mensenrechtenactiviste. Ze studeert Sociale Wetenschappen aan de VUB en aan de Ugent.

Samen met Anuna De Wever lanceerde ze de Youth Climate Movement die tienduizenden studenten en burgers mobiliseerde om te staken tegen de klimaatverandering. In 2019 gaat ze met 30 jongeren op een zeilboot naar COP 25 (oorspronkelijk gepland voor Chili) om de aandacht te vestigen op alternatieve vervoerswijzen. Eenmaal in Brazilië woonde ze de top van Amazonia Centro del Mundo bij, waar ze inheemse gemeenschappen en wetenschappers ontmoette. Adelaide is speciaal adviseur van de heer Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie) over de Green Deal. Samen met Greta Thumberg, Luisa Neimbar en Anuna de Wever schreven zij een open brief aan de wereldleiders om de klimaatnoodtoestand aan te pakken en bezorgden deze boodschap aan politici als Ursula Von Der Leyen, Angela Merkel, Emmanuel Macron, Guiseppe Conte en Alexander de Croo.

Youna

Youna Marette is een jonge Belgo-Senegalese vrouw. Op 15-jarige leeftijd sloot zij zich aan bij een NGO genaamd DBA (Défi Belgique Afrique) waarbij zij kon deelnemen aan opleidingen die haar meer inzicht gaven in de toestand van de wereld, de bewoners, de werking maar vooral de toestand van het milieu. Sindsdien is Youna voortdurend op zoek naar manieren om het beter te doen voor haar generatie en de volgende op deze planeet.

Ze begon met het veranderen van haar eigen consumptiegewoonten voordat ze deelnam aan jongerenbewegingen over de hele wereld die zich inzetten voor hun toekomst. Van wetsvoorstellen, burgerlijke ongehoorzaamheid, klimaatmarsen, media-interventies en ontmoetingen met politieke figuren, Youna's activisme is nu veelvoudig en divers. Om haar strijd kracht bij te zetten, studeerde Youna politieke wetenschappen in Brussel en combineert nu feminisme, antiracisme, sociale en klimaatrechtvaardigheid in haar discours.

Pierre Ozer  Champs Des Possibles

Pierre Ozer heeft een doctoraat in de geografische wetenschappen (Universiteit van Luik, 2000). Hij heeft gewerkt voor verschillende instellingen zoals de Università degli Studi di Genova (Genua, Italië), de Universiteit van Luxemburg, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO, Rome) en de Stichting Universiteit Luxemburg.

Gefascineerd door de landschappen en door de mensen en hun cultuur in al hun rijkdom en diversiteit, hebben zijn vele projecten hem naar verschillende delen van de wereld gebracht, van Latijns-Amerika tot Azië via Afrika, waar hij momenteel een groot deel van zijn onderzoek concentreert. In 2009 werd hij verkozen tot volwaardig lid van de Koninklijke Academie voor Overzeese Wetenschappen, Brussel. Hij leidde de Belgische wetenschappelijke delegatie bij de internationale onderhandelingen van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD COP-9, Buenos Aires, Argentinië, 2009).

Hij is de auteur van vijf boeken en meer dan 300 wetenschappelijke en 'publieke' publicaties in die domeinen.

Cecile H Katherine Longly

Cécile Hupin studeerde theatre (IAD, Louvain-La-Neuve) en scenografie (ENSAV La Cambre, Brussel). Ze creëert performatieve en participatieve installaties die de verkokering van onze maatschappij in vraag stellen en uitnodigen tot ontmoetingen. Ze werkt ook als scenograaf en dramaturg, voornamelijk voor het gezelschap What's Up. Een paar jaar geleden werd schrijven een van haar hoofdactiviteiten. Ze heeft veel korte teksten geschreven, maar ook verschillende voorstellingen. Ze werkt momenteel aan haar eerste roman.

Haar werk, dat vaak multidisciplinair is, is altijd sterk verankerd in de werkelijkheid (waargebeurde verhalen, onderzoeken of documentair werk) en wordt dan geconfronteerd met een sterk visueel universum waarin humor en tederheid nooit worden uitgesloten.

Agat Sharma

Agat Sharma maakt zijn werk onder de naam Intimidation Tactics. Hij is deelnemer aan DAS Theater, Amsterdam. Hij noemt zichzelf graag theatermaker, maar hij is ook in veel andere dingen geïnteresseerd. Waarom zou hij zijn nieuwsgierigheid beperken? Zijn kernreactie op de meeste menselijke situaties is een schrikreflex, "Hoe zijn we hier terechtgekomen?". Deze verlammende grimmige existentiële verwondering vormt de kern van zijn praktijk. Tegenwoordig is hij gefascineerd door aspecten van taal zoals rijmschema's, hikken en bidden en de echt heel lange geschiedenis van de Tijd. Op een middag noemde een vriend hem een 'Metafoormonster' en dat is hem echt bijgebleven.

Anneleen Kenis

Anneleen Kenis is docent Menselijke Geografie aan King’s College Londen en onderzoeker van het FWO Vlaanderen. Ze is geaffilieerd met het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling aan de UGent en het Departement voor Aard- en Omgevingswetenschappen aan de KU Leuven. Haar onderzoek gaat over het effect van de politisering en depolitisering van milieuproblemen op politieke mobilisatie, sociale gelijkheid en democratisch debat. Haar huidig onderzoeksproject focust op de rol van tijd in het denken over klimaatpolitiek, namelijk hoe urgentiediscours, botsende temporaliteiten, intergenerationele conflicten en verbeeldingen rond historische tijd de klimaatdiscussie (de)politiseren.

In recent onderzoek toonde ze o.a. hoe tijdsdiscours een cruciale rol hebben gespeeld in de opkomst van nieuwe klimaatbewegingen, maar ook tot een depolitisering van de antwoorden op klimaatverandering dreigen te leiden.

Ruth Grace

Giu Paluku-Atoka is een queer, non-binair, self-made kunstenaar. Hun werk draait om antikapitalisme, antiracisme, feminisme, ecologie, queer en trans identiteiten, geestelijke gezondheid en neurodivergentie. Ze zijn ook schrijver en dichter. Momenteel schrijven ze aan hun eerste theaterstuk Joyful Mourning.