Wistjedatjes Collage

Wist je dat...?

| 24 February 2021
11 maart is het de online première van Yellow: The sorrows of Belgium ll: REX. Samen met Luk Perceval duiken we de geschiedenis in. Elke dag laten we een meme over Hitler en het naziregime los op onze kanalen. Hieronder krijg je wat achtergrondinformatie mee.
202102 Yellow Wistjedatjes2

Op 1 januari 1941 voeren de Duitsers de kinderbijslagwet in: iedereen die werkt, ontvangt kinderbijslag vanaf het derde kind onder de vijftien jaar.

Vanaf het moment dat de Duitsers Nederland bezetten, voeren ze steeds meer wetten en maatregelen in. De meeste wetten worden na de tweede wereldoorlog direct weer afgeschaft, maar enkele blijven tot op de dag van vandaag van kracht. Zo hanteren we nog altijd de Midden-Europese tijd, halen de meeste kinderen hun zwemdiploma's, zijn we allemaal verplicht verzekerd voor ziektekosten en ontvangen ouders sinds 1 januari 1941 kinderbijslag voor opgroeiende kinderen.

Gratis geld, omdat je kinderen hebt, wie wil dat nu niet?

Voor de oorlog liggen er al plannen voor de Kinderbijslag, maar onder Hitler wordt de wet definitief ingevoerd. De Duitse politiek is er in de eerste jaren van de bezetting op gericht het Nederlandse volk voor vrijwillige aansluiting bij Duitsland te winnen en de kinderbijslagwet past natuurlijk uitstekend in die strategie. Gratis geld, omdat je kinderen hebt, wie wil dat nu niet?

Het idee van kinderbijslag sluit naadloos aan bij het Duitse ideaal van een groot, kinderrijk gezin. Hitler wil immers zijn nieuw veroverde gebieden in het oosten van Europa bevolken met Arische burgers, en die moeten door Duitse vrouwen worden voortgebracht. De nazi's voeren in de jaren '30 verschillende maatregelen in om Duitse echtparen te motiveren zoveel mogelijk kinderen te krijgen. Duizenden vrouwen worden ontslagen om plaats te maken voor werkloze mannen, nazi-propaganda adviseert vrouwen niet al te veel af te vallen, omdat dat niet goed zou zijn voor hun vruchtbaarheid en moeders van meer dan vier kinderen ontvangen het Erekruis van de Duitse moeder. Vanaf 1933 voert de Duitse overheid een bizarre vorm van kinderbijslag in: Arische echtparen mogen duizend Rijksmark van de staat lenen en bij elk kind dat ze daarna krijgen, wordt vijfentwintig procent van dit bedrag kwijtgescholden. Na de oorlog wordt de Kinderbijslagwet aangepast. En nu krijgt iedereen, ook niet werkenden en zelfstandigen, voor ieder kind een bijdrage, dus ook voor het eerste en tweede kind.

202102 Yellow Wistjedatjes

Nee? Misschien iets om over na te denken wanneer je volgende keer iets van het merk wilt kopen.

Uit onderzoek blijkt dat Hugo Boss-oprichter Hugo Ferdinand Boss zelf overtuigd aanhanger was van het nationaal socialistische regime.

Boss sloot zich in 1931 aan bij de NSDAP, waar hij op dat moment partijuniformen aan leverde. De productie van deze kleding leverde Boss in 1940 een forse omzetstijging op. Zelfs begin 1945 lag er nog een opdracht voor de Waffen-SS. Hugo Boss zou tot de middelgrote tot kleinere bedrijven behoren in de sterk gedecentraliseerde uniformproductie.

Omdat het moeilijk was om in de confectie aan arbeiders te komen, werkten er vanaf 1940 dwangarbeidsters uit Polen bij Hugo Boss. Boss werd door de dwangarbeiders niet als slechte, maar ook zeker niet als goede werkgever aangemerkt.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Hugo F Boss in eerste instantie aangemerkt als verantwoordelijk, waarmee een boete gepaard ging van 100 duizend Reichsmark, de op twee na hoogste straf. In hoger beroep werd Hugo F Boss als meeloper aangemerkt.

202102 Yellow Wistjedatjes3

Nee, beste lezer, we provoceren een beetje. Sorry daarvoor. Het zangfeest zag het licht al in 1933!

Kort wat achtergrond.

Het Vlaams Nationaal Zangfeest is een zangfeest  dat jaarlijks in het voorjaar plaatsvindt in het Antwerps Sportpaleis of (sinds 2009) in de Lotto Arena en dat georganiseerd wordt door het Algemeen Nederlands Zangverbond ter promotie van de Nederlandstalige muziek.

Het eerste 'Vlaamsch Nationaal Zangfeest' werd georganiseerd door Willem De Meyer (secretaris) en Karel Peeters (voorzitter) en vond plaats op 9 juni 1933 in de Antwerpse Handelsbeurs. Er werd een uitgebreid 'Eere-Comiteit' opgericht met dr. August Borms als voorzitter. De samenzang, begeleid met fanfares, werd gedirigeerd door Jef Van Hoof.

Het achtste zangfeest werd verhinderd door de oorlogsperikelen. De zangfeesten in de bezetting programmeerden voornamelijk mars- en stapliederen en baadden in een sfeer van culturele collaboratie. Na 1944 was de toestand zodanig geëvolueerd, dat men alle activiteiten moest staken.

Aan elk zangfeest werkten tekstdichters of publicisten mee. Vooraanstaande Vlaamsgezinden hielden – vaak zeer polemische – voordrachten: Herman Vos(1933), August Borms(1934), Floris van der Mueren(1935 en 1951), pater Jules Callewaert(1936), Jozef Muls(1937), Robert van Roosbroeck(1938), Cyriel Verschaeve(1939), Wies Moens (1941 en 1943), Filip de Pillecyn en Hendrik Elias(1942).

202102 Yellow Wistjedatjes Final 4

Nee? Dan volgt hier wat geschiedenis.

De naziwetenschapper die het tot de NASA schopte

Wernher von Braun werd geboren in Wirsitz, in het huidige Polen. In 1925 verhuisden Braun en zijn ouders naar Berlijn, waar hij op de Technische School van Berlijn mechanische bouwkunde studeerde. Hij ging verder met een studie fysica aan de Universiteit van Berlijn. Tijdens zijn studie deed Braun onderzoek naar het gebruik van vloeibare brandstof bij de lancering van een raket.

Raketgeleerde tijdens het naziregime

Ondertussen nam de macht van de nazi’s in Duitsland toe en ook Braun sloot zich aan bij de NSDAP. Naar eigen zeggen omdat hij anders niet verder mocht werken aan zijn raketproject. Zijn lidmaatschap zou niets met politiek te maken hebben gehad, maar wel met de belofte van welvaart en rijkdom die de NSDAP voorspiegelde.

De V2 raket en overgave van Braun

In 1940 werkte Braun aan een nieuw superwapen: de A-4 raket. Deze raket zou later bekend worden als de V-2 raket. Later zou Braun ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van de V-4 raket, nog vele malen dodelijker dan zijn voorganger. Toen het rode leger in 1945 steeds dichter bij zijn labo kwam, besloten Braun en zijn team zich over te geven aan de Amerikanen.

Brauns carrière in Amerika

Na zijn overgave werd Braun een belangrijke pion in ‘Operation Overcast’ een missie van het Amerikaanse leger met als doel om zo veel mogelijk Duitse geleerden, economen en andere intellectuelen onder te brengen in Amerika. Het nazi-verleden werd stilgehouden door de Amerikaanse instanties, waardoor Braun naam kon maken in Amerikaanse ruimtevaartkringen. In 1952 schreef Braun mee aan plannen om de eerste persoon op de maan te krijgen. Het plan zou veel meer gaan kosten dan dat de Amerikaanse overheid erin wilde investeren, maar Brauns plannen golden wel als basis voor het Apolloproject. Braun overleed in 1977 op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van nierkanker.

202102 Yellow Wistjedatjes Final 5

Fake news? Oordeel zelf…

Nazi-leider Adolf Hitler heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog een korte affaire gehad met de 16-jarige Franse Charlotte Lobjoie. Volgens nieuwe bewijzen zou uit deze relatie Jean-Marie Loret zijn geboren. Hitler zou dus een zoon hebben gehad, die op latere leeftijd tegen de nazi's vocht voor Frankrijk.

In 1917 vocht Hitler in de loopgraven vlakbij het Franse Seboncourt. Hij ging op verlof en kwam terecht in het dorpje Fournes-in-Weppe, ten westen van Lille. Hier ontmoette hij de jonge Charlotte Lobjoie

De vrouw zou haar zoon later verteld hebben over de ontmoeting met Adolf. 'Op een dag was ik hooi aan het snijden met andere vrouwen, toen we een Duitse soldaat zagen aan de andere kant van de weg. Hij had een schetsblok en leek te schilderen. we vonden het allemaal erg interessant wat hij aan het schilderen was. Ik was geïntrigeerd en wilde hem graag benaderen.'

Na een korte affaire tussen de soldaat en het Franse meisje kwam Jean-Marie in maart 1918 ter wereld. Hij werd verwekt na een 'aangeschoten' avondje in 1917. Zijn moeder vertelde hem dat de relatie met Hitler niet goed was. Ze hadden vaak ruzie, ze kon hem niet verstaan en uit het niets zou hij hele redes hebben gehouden waar ze niks van snapte.

Jean-Marie werd net als andere Franse kinderen met Duitse soldaatvaders veel gepest. Zijn moeder wilde het niet hebben over zijn vader en gaf de jongen in 1930 op voor adoptie. Zo kwam Jean-Marie terecht bij de familie Loret. De jongen groeide op en vocht tegen de nazi's in 1939 om de Maginot Linie te verdedigen. Voor ze stierf liet mevrouw Lobjoie begin jaren 50 weten aan haar kind dat zijn vader Hitler was. In een reactie op dit nieuws werkte meneer Loret non-stop om naar eigen zeggen te zorgen dat hij niet depressief werd. Pas later ging de man uitgebreid onderzoek doen. Met behulp van wetenschappers kreeg hij het bewijs dat hij dezelfde bloedgroep had als de dictator. Hun handschriften zouden op elkaar lijken. En daarbij zouden ze ook uiterlijk veel overeenkomsten vertonen.

Uit het archief van de Duitse strijdkracht is nu gebleken dat er enveloppen met geld bij mevrouw Lobjoie zijn afgeleverd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meneer Loret vond schilderijen op de zolder van zijn moeder, gesigneerd door Hitler. Ook werd in Duitsland een vrouwenportret gevonden van de hand van Hitler dat veel gelijkenis toonde met de Franse vrouw. In 1981 schreef Loret het boek: Je vaders naam was Hitler. Gezien de nieuwe bewijzen waar Le Point over bericht, zal het boek vermoedelijk opnieuw uitgegeven worden. In 1985 stierf Loret op 67-jarige leeftijd. De man had kinderen die volgens een advocaat aanspraak zouden kunnen maken op de royalty's voor het boek Mein Kampf, dat Hitler schreef en waarvan er wereldwijd miljoenen werden verkocht.

202102 Yellow Wistjedatjes Final 6

De Volkswagen Kever is de meest populaire auto ooit. Algemeen bekend is dat Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche opdracht gaf om de Volkswagen met staatsgeld te ontwikkelen – maar nagenoeg onbekend is dat zij het totaalconcept afkeken van de joodse ingenieur Josef Ganz. Terwijl Hitler aan Porsche een mythische status toebedeelde, werd Ganz door de nazi’s uit de geschiedenis gewist.

De Volkswagen speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol als militair voertuig. Toen de Volkswagenfabriek in Fallersleben – het huidige Wolfsburg – tegen het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog gereed was, waren het geen volksauto’s die uit de fabriek stroomden maar onder meer het terreinvoertuig Kübelwagen, de amfibische Schwimmwagen en de Kommandeurwagen – een 4×4 Kübelwagen met de iets aangepaste carrosserie van een Kever.

De joodse ingenieur Josef Ganz zag jaren eerder ook al de militaire potentie in van zijn Maikäfer (‘Meikever’) – een revolutionair Volkswagen-prototype dat hij in het voorjaar van 1931 had gebouwd. In het voorjaar van 1932 had Josef Ganz zijn Volkswagen-ontwerp verder geperfectioneerd en kwam in contact met directeur Wilhelm Gutbrod van de Standard Fahrzeugfabrik, die van hem een licentie kocht om een Volkswagen te mogen ontwikkelen op basis van zijn patenten.

Hoewel de volkswagen goed werd ontvangen, liep het voor Josef Ganz minder gunstig. Hij werd in mei 1933 door de Gestapo gearresteerd op basis van valse aanklachten dat hij en een collega-redacteur van Motor-Kritik de auto-industrie zouden hebben afgeperst.

Hitler had zelfs een aantal schetsen gemaakt van hoe de Volkswagen eruit moest komen te zien. Zijn plannen waren sterk beïnvloed door Josef Ganz en zijn Motor-Kritik – maar een nationaalsocialistisch staatsproject kon natuurlijk onmogelijk een joodse origine hebben. De geschiedvervalsing was een feit.