Milo Rau

Vanaf seizoen 2018-2019 zal de Zwitserse regisseur en auteur Milo Rau het artistieke leiderschap op zich nemen. Hij volgt Johan Simons op wiens artistieke curatorschap dan eindigt. Ook lid van het artistieke team zijn Stefan Bläske, Rau’s vaste dramaturg bij IIPM (International Institute of Political Murder) en Steven Heene, artistiek coördinator van NTGent. Rau en zijn team streven met hun voorstellingen naar een globaal realisme, ze ontwikkelen een theater dat het lokale met het Europese verbindt, en willen binnen ons stadstheater voorstellingen creëren die internationaal op tournee gaan.

Lees meer

Ensemble 2017-2018

Missie

NTGent ziet het als haar kerntaak om met een vaste groep acteurs onderzoek te doen naar een repertoire voor vandaag. Daarvoor bedienen we ons zowel van klassieke stukken, van film- en romanbewerkingen, van nieuwe, in opdracht geschreven stukken, als van andere disciplines als muziek, muziektheater, dans en beeldende kunst. We streven naar een meertalig ensemble, zowel door acteurs aan te trekken uit andere taalgebieden als door regisseurs uit het Europese theater met het ensemble te laten werken. Voor NTGent is meertaligheid een vormelijke én inhoudelijke keuze, een evidente weerspiegeling van de diverse en meertalige wereld waarin we leven, en een instrument om vragen rond globalisering, identiteit en machtsverhoudingen ook werkelijk voor een publiek voelbaar te maken.

NTGent wil zich actief bezig houden met de grote vragen van vandaag. Niet op een belerende of documentaire manier, maar door nieuwe perspectieven te zoeken, verwarring te creëren, en soms ook te provoceren. Wij willen stukken die mooi gespeeld zijn, die verrassen en ontroeren, maar vooral willen wij de toeschouwer met prangende vragen en hypotheses naar huis sturen. Dit alles vanuit de overtuiging dat theater onovertroffen blijft als sociale en mentale ruimte, waar toeschouwers en spelers in het hier en nu over zichzelf, de mens en de wereld reflecteren, waar de meest uiteenlopende wereldbeelden vreedzaam met elkaar clashen en waar nieuwe mens- en wereldbeelden onderzocht en uitgeprobeerd kunnen worden. Openheid, verdraagzaamheid, nieuwsgierigheid en diversiteit zijn daarbij fundamentele waarden.

Artistieke partners

NTGent hanteert de filosofie van een ‘open huis’.  Naast onze kerntaak, het produceren van relevante theatervoorstellingen in een stedelijke context, stellen we ons genereus en constructief op ten opzichte van andere organisaties en initiatieven in het kunstenveld, zowel lokaal, regionaal als internationaal. Onze zalen, onze repetitieruimtes, maar ook onze ateliers voor decors en kostuums functioneren als een draaischijf voor zowel interne als externe activiteiten.

Bio's en archief

Bij NTGent hebben we door de jaren een waardevol archief opgebouwd met materiaal van alle eigen voorstellingen sinds 1965. Het gaat om tekstbrochures, programmaboekjes, persartikels, affiches, foto's, en, waar mogelijk, beeldmateriaal.

Bezoek ons online archief

of bekijk hier een overzicht van al onze gerealiseerde producties