Duurzaamheid

De baseline van NTGent is 'Het Stadstheater van de Toekomst'. Deze baseline is geen vaststelling, maar een streven. We denken voortdurend na over wat het betekent om 'van de toekomst' te zijn en hoe we dat kunnen bereiken. Bovenal willen we dat onze toekomst - en die van de wereld waarin we leven - duurzaam is. NTGent verkleint zijn voetafdruk, maar zeker niet zijn sporen.

🌎 NTGent neemt vanaf seizoen 22-23 deel aan het Europese STAGES-project, dat staat voor 'Sustainable Theatre Alliance for a Green Enviromental Shift' en een ongezien theaterexperiment is. Veertien theaters uit heel Europa en zelfs Taiwan zoeken met steun van de EU een antwoord op de vraag: Hoe kunnen we ons belangrijke werk voortzetten en tegelijkertijd onze ecologische impact verkleinen?

🌎 In november 2022 organiseert NTGent het duurzaamheidsforum Despair is too easy (als deel van STAGES) gecureerd door regisseur en programmamaker Lara Staal. Kunstenaars, activisten en academici worden er uitgenodigd om nieuwe terminologieën en alternatieve perspectieven voor te stellen en het te hebben over een toekomst die duurzaam, ecologisch en inclusief is.

🌎 De focus op ecologie en duurzaamheid in het seizoen 22-23 gaat nog verder. Naast het STAGES-programma en de NTGent-producties Ferox Tempus, A Play for The Living in a Time of Extinction en Antigone in de Amazone, waarin de gevolgen van de ecologische crisis centraal staan, heeft curator en klimaatactiviste Alexia Leysen haar sporen nagelaten in de selectie van de gastvoorstellingen.

🌎 Met onze productie Grief & Beauty, die in september 2021 in première ging, was NTGent een van de eersten die het Theatre Green Book op het spoor kwam - een baanbrekend initiatief voor een groene kunstpraktijk, waarbij duurzame kunstproductie centraal staat vanaf het concept tot en met de nasleep van alle materialen.

🌎 De creatie van onze film The New Gospel over de uitbuiting van migranten op de tomatenvelden in Zuid-Italië leidde tot een internationaal economisch netwerk ter promotie van NO CAP, de fairtrade tomatenproducten van activist en hoofdrolspeler Yvan Sagnet: De producten van NO CAP zitten nu in het assortiment van meer dan honderd supermarkten in vier landen!

🌎 In 2021 startte NTGent een langdurige samenwerking met het Institute of Fine Arts in Mosul, Irak. Met steun van UNESCO verrijst in de door oorlog verscheurde stad een Filmschool. Het project is een voortzetting van de relaties die artistiek leider Milo Rau en zijn team aangingen tijdens de productie van het toneelstuk Orestes in Mosul in 2018 en 2019. "Voor NTGent is duurzaamheid een heel belangrijke waarde", besluit Milo Rau. "Dat betekent ook dat we iets willen achterlaten op de plaatsen die we bezoeken. In dit geval: nieuwe culturele mogelijkheden in een verwoeste stad."