Duurzaamheid

Als stadstheater produceren we per seizoen een zestal nieuwe voorstellingen, we organiseren politieke evenementen, hernemen stukken en ontvangen meer dan 40 gastvoorstellingen. Zowel in Gent als op tour zijn dat samen meer dan 250 opvoeringen. Dat heeft een impact. We zijn ons daarvan bewust en nemen daarom keuzes die ons theater zo sociaal en toegankelijk mogelijk maken, de impact op onze leefomgeving zo gering mogelijk, en de werkomstandigheden zo aangenaam mogelijk.

WAT WIJ DOEN

🌳 Greentrack

NTGent is stichtend lid van Greentrack, dat de ecologische voetafdruk van de cultuursector wil verkleinen. Het is de duurzaamheid denk- en doetank van de Gentse cultuursector. Greentrack telt intussen 54 organisaties die door uitwisseling en experiment bouwt aan een volhoudbare toekomst. Jaarlijks schrijven we een actieplan omtrent een nieuw thema.

🌳 Ecoteam

Een team personeelsleden uit verschillende afdelingen vormt samen het ecoteam van NTGent. Dat komt op geregelde tijdstippen samen en legt jaarlijks een actieplan vast. Tot nu toe zette het team al in op sensibiliseren, reductie van papierverbruik, het verlagen van de energiefactuur door sluipverbruik van toestellen tegen te gaan, het vervangen van plastic bekers door stenen mokken…

🌳 Infrastructuur

Sinds 2017 ondergaat onze Schouwburg een grondige renovatie. De bestaande manuele trekkenwand wordt vernieuwd naar een automatische trekkenwand en er komt een nieuwe laad –en loskade, inclusief vrachtwagenlift. Beiden zullen een grote verbetering teweeg brengen op vlak van arbeidsveiligheid en stelt onze organisatie in staat om te beantwoorden aan de evoluties in het theaterlandschap. Ook op akoestisch vlak wordt ruim aandacht besteed zodat de impact op de omgeving zo minimaal mogelijk is. Ook de inkomhal krijgt een opfrisbeurt. Het schrijnwerk vooraan dateert van eind jaren ’80 en is aan vernieuwing toe. Het wordt ontdubbeld: we plaatsen deuren zowel vooraan in de voorgevel als in de oorspronkelijke inkom en creëren zo een sas. Zo wordt tocht in de winter vermeden en kan in de zomer de gevel vooraan open, om meer interactie met het plein mogelijk te maken, een open huis te creëren.

Minnemeers is al een hele tijd aan vernieuwing toe. Op korte termijn plannen we enkele verbeteringen die met een beperkte investering al impact kunnen hebben. Zo worden de oude rails met peertjes weggehaald en vervangen door licht dat minder verbruikt. Op lange termijn wordt samen met de eigenaar (Stad Gent) een plan uitgewerkt om de infrastructuur grondig te verbeteren.

🌳 Communicatie 

We letten op papierverbruik, versturen zoveel mogelijk digitaal, printen geen overbodige aantallen flyers en affiches. Bij het lanceren van onze nieuwe huisstijl 2018, hebben we ervoor gekozen om de bestaande voorraden aan briefpapier en enveloppen, niet weg te gooien maar te recycleren, en er ons nieuwe logo op te stempelen.

🌳 Personeel

 Personeel wordt aangemoedigd om zich zoveel mogelijk per fiets te verplaatsen. Personeel dat met de fiets komt kan rekenen op een fietsvergoeding. We organiseren op geregelde tijdstippen een fietsherstelactie. We delen fluorescerende hesjes uit.

🌳 Informeren en sensibiliseren

Jaarlijks is NTGent enthousiast deelnemer van Earth Hour, en Dikke truiendag. We doven de lichten gedurende een uur, en compenseren de verlaagde verwarming gedurende een dag. Het zijn symbolische acties die helpen om het thema onder de aandacht te houden.

WAT JIJ KAN DOEN

Plan je bezoek
🚲 Elk van onze locaties is heel goed bereikbaar met de fiets. Maak gebruik van de ondergrondse fietsparking aan de Sint-Michielshelling voor activiteiten in de Schouwburg. In het voor –en najaar organiseert publiekswerking NTGent fietst: publiek dat met de fiets komt krijgt een leuke extra.
🚌 Met het openbaar vervoer: elk van onze locaties is goed bereikbaar met De Lijn. Check hun routeplanner voor jouw vlotste weg.
🚗 Kom je toch met de wagen? Dan is carpoolen een goed idee: met mensen die je kent, of maak gebruik van https://www.carpool.be//nl of https://www.facebook.com/carpo...

🤓 Lees ons programmaboekje en ons magazine online: help ons drukwerk te beperken. Onze magazines staan allemaal op issuu, onze programmaboekjes zijn raadpleegbaar via onze website, onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte van wat we doen.

🥦 Eet in ons café: elke donderdag serveren we uitsluitend een vegetarisch buffet, elke andere dag bieden we een buffet met vlees aan – of vis op vrijdag – en kan je kiezen voor een vegetarisch alternatief.