Milo Rau, Steven heene, Stefan Bläske

Het is onze ambitie om het nieuwe artistieke hoofdstuk stevig te verankeren vanaf het eerste uur, op een manier die past bij het huis en bij de stad. Het is ondenkbaar om je een mooie, stevige boom voor te stellen die geen sterke wortels heeft.

Vanaf seizoen 2018-2019 zal de Zwitserse regisseur en auteur Milo Rau het artistieke leiderschap op zich nemen. Hij volgt Johan Simons op wiens artistieke curatorschap dan eindigt. Ook lid van het artistieke team zijn Stefan Bläske, Rau’s vaste dramaturg bij IIPM (International Institute of Political Murder) en Steven Heene, artistiek coördinator van NTGent. Rau en zijn team streven met hun voorstellingen naar een globaal realisme, ze ontwikkelen een theater dat het lokale met het Europese verbindt, en willen binnen ons stadstheater voorstellingen creëren die internationaal op tournee gaan.

Rau heeft de voorbije 15 jaar overal in Europa gewerkt, en creëerde en toonde ook een aanzienlijk aantal voorstellingen in Gent. Zo maakte hij in 2012 Hate Radio, een coproductie met de Beursschouwburg, The Civil Wars en Five Easy Pieces, dat werd geselecteerd voor zowel het Vlaamse als het Nederlandse theaterfestival en in augustus 2017 in het Kaaitheater werd getoond.

Op het plan voor seizoen 2018-2019 staan behalve twee internationale producties, ook een stuk op het programma in regie met Luk Perceval, en een stuk dat net zoals Five Easy Pieces de hoofdrol voor kinderen weglegt.

In het huidige seizoen creëert Rau en zijn team General Assembly, dat in november bij NTGent via live streaming kon worden gevolgd worden tijdens het parlement in de Schaubühne in Berlijn, en Histoire du Théâtre, dat in wereldpremière gaat in mei 2018, tijdens het Kunstenfestivaldesarts in Brussel.

Rau en zijn team schreven bij hun aanstelling een manifest voor NTGent: EEN PLAATS VOOR UTOPIEËN
 
NTGent is een Stadstheater in Gent, Vlaanderen, België, Europa. We beschouwen deze stedelijke omgeving, inclusief zijn r ijke cultuurgeschiedenis en de snel veranderende demografie, als de vanzelfsprekende context voor onze huisdramaturgie. Niet in enge zin of via een vernauwende invalshoek, maar als uitnodiging om naar de stad en zijn inwoners te kijken als lokaal en Europees tegelijk. We zijn ervan overtuigd dat ‘interlokaal’ en ‘internationaal’ volstrekt complementair zijn: in een professioneel netwerk maar ook als benaderwijze van het publiek. Wat het repertoire betreft willen we inhoud en verhalen (klassieke stukken en andere) combineren volgens het principe: fictie meets non-fictie.
 
Het is onze ambitie om het nieuwe artistieke hoofdstuk stevig te verankeren vanaf het eerste uur, op een manier die past bij het huis en bij de stad. Het is ondenkbaar om je een mooie, stevige boom voor te stellen die geen sterke wortels heeft. IIPM, het productiegezelschap van Milo Rau als theaterregisseur, werkt al jaren als collectief en gaat vormen van samenwerking aan met de meest uiteenlopende individuen en organisaties. Wij geloven in een open dialoog als de menselijke basis voor allerlei soorten werk, zonder daarbij de artistieke droom en de inhoudelijke visie uit het oog te verliezen. Om deze niet geringe uitdaging tot een goed einde te brengen, is het goed om te weten dat Milo Rau en zijn team de Vlaams/Belgische scene goed kennen: de voorbije jaren hebben ze samengewerkt met CAMPO en Vooruit in Gent en met Kunstenfestivaldesarts in Brussel, met acteurs als Johan Leysen, Sara De Bosschere, Peter Seynaeve, Ans Van den Eede, om maar enkele namen te noemen. We willen verder op dit elan en investeren in een nieuwe artistieke familie, inclusief een aantal leden van het huidige ensemble van NTGent.
 
We engageren onszelf om te wonen en werken in de stad Gent, waar we een aantrekkelijk programma willen samenstellen dat de artistieke signaturen van een aantal theatermakers en regisseurs verbindt – theatermakers die dezelfde waarden delen, artistiek en sociaal gesproken, en die complementair zijn met elkaar binnen het geheel. Vanaf 2018-19 zal Milo Rau per seizoen een creatie en een project voor zijn rekening nemen. We verwelkomen Luk Perceval als huisregisseur, met een nieuwe productie per seizoen, alsook als docent, bijvoorbeeld in samenwerking met KASK Drama. Deze eerste lijn vormt de basis waarop we andere (jongere) theatermakers inviteren. Met Action Zoo Humain, het gezelschap van Chokri Ben Chikha, en Victoria Deluxe, de sociaal-artistieke werkplek, willen we de huidige samenwerking naar een hoger niveau tillen. Het doel is om te investeren in de artistieke generaties van de toekomst – regisseurs en spelers – met de meest uiteenlopende sociale en etnische achtergronden. We denken dat NTGent, maar ook de stad Gent, klaar is voor een kleurrijke en diverse toekomst, ook aan de publiekszijde. We hopen dat u er samen met ons zin in heeft!

gerelateerde persartikels

Milo Rau richt democratischere versie van VN op

geschreven op 7 september 2017

Milo Rau richt democratischere versie van VN op
Filip Tielens - De Standaard/Cultuur - 3/11/17

Meer info

Interview Milo Rau en Steven Heene - Etcetera

geschreven op 7 september 2017

Milo Rau ensceneert de hervorming van NTGent. "Ik vind dat theaters zich vaak verschuilen achter een intellectueel alibi. Je maakt een Oresteia en je organiseert er een debat bij. Goed, maar niet goed genoeg. Het is onze ambitie om voorstellingen, media, politiek en sociaal activisme actief met elkaar te verbinden." 

- Evelyne Coussens, Etcetera, september 2017

download artikel