Business Nieuws

Minister van Cultuur Sven Gatz en Stad Gent investeren 5,97 miljoen euro in NTGent.
Met dit bedrag kan NTGent zijn theaterinfrastructuur moderniseren. Europa vaardigde een richtlijn uit die het noodzakelijk maakt om alle theaters uit te rusten met een automatische trekkenwand. Ook de arbeidswetgeving zet meer dan ooit in op veiligheid van de werknemers. Dat alles maakt aanpassingen aan de infrastructuur van het NTGent noodzakelijk maakt. Naast de theatertrekken wordt ook de laad-en loskade van het KNS gebouw vernieuwd.
Stad Gent maakt 3,97 miljoen euro vrij voor de infrastructuurwerken. Vlaams minister Sven Gatz doet daar 2 miljoen euro bovenop uit het Fonds voor Culturele Infrastructuur (Foci).

Voka Ambassadeur regio Gent en Zeehaven 2015
Op 15 september werden we verkozen tot Voka Ambassadeur regio Gent & Zeehaven 2015. Na applaus voor toptheater, krijgen we dat nu ook voor excellent ondernemerschap.
NTGent is reeds 50 jaar actief en groeide al die jaren uit tot een theater dat ook internationaal furore maakt. Cijfers zeggen niet alles – vooral niet in een culturele omgeving – maar de kengetallen van NTGent ogen toch indrukwekkend: 400 voorstellingen per jaar, waarvan 200 in Gent, jaarlijks 6 nieuwe producties en 20 hernemingen. 80% zaalbezetting, een ‘omzet’ van € 8,5 mio.

NTGent werd op ma 9/10 verrassend winnaar van de VOKA-verkiezing en sleepte daarmee de titel 'Ambassadeur Oost-Vlaanderen' in de wacht.

Een theaterhuis dat een award wegkaapt voor excellent en inspirerend ondernemerschap, het gebeurt niet elke dag. En dat is net wat zich maandagavond 9/11 in de Opera Gent heeft afgespeeld: NTGent werd er verkozen tot nieuwe Voka Ambassadeur Oost-Vlaanderen 2015 en volgt Bekina Compounds – de laureaat van 2014 – op. NTGent-directeur Kurt Melens: “Dit is een buitengewone erkenning die ik graag opdraag aan alle medewerkers van NTGent en aan alle cultuurbedrijven.”

Geert Moerman, gedelegeerd bestuurder van Voka Oost-Vlaanderen, is opgetogen over de nieuwe laureaat: “NTGent heeft de mensen niet enkel overtuigd van hun gedreven, letterlijk grensverleggende want internationale ondernemende aanpak. Dit theaterhuis toont hoe een cultuurbedrijf, dat in belangrijke mate met overheidsgelden werkt, toch een marktgeoriënteerde benadering kan hanteren, vertrekkend van een strategisch plan. Hier geen geweeklaag over een tekort aan subsidies maar een gedurfde en creatieve aanpak om middelen te maximaliseren via andere kanalen.”

Algemeen directeur Kurt Melens: “Voor NTGent is de horizon Europa. Wij spelen 400 voorstellingen per jaar, waarvan 200 buiten Gent; daar zit onze markt. Wij investeren veel in het exporteren van voorstellingen en breken zo ook de markt open voor collega’s.  Wij bouwen volop aan een ensemble van meertalige acteurs en via technologische middelen halen wij de taalbarrière naar beneden. Erg boeiend. Met sterke regisseurs (red. Johan Simons heeft nu de artistieke leiding) hebben wij potentie om projecten binnen te halen. Bovendien werken wij met het kruim onder de acteurs en trachten zo het verschil te maken. Wij zijn ons er heel erg van bewust dat wij opereren op de ‘markt van de vrije tijd’, het komt er dus op aan om een totaalbeleving te creëren.”

Geert Moerman: “Sterk hoe het NTGent sinds 2007 uit een financieel moeilijke situatie is weggekomen. Vandaag investeert dit theaterhuis in nieuwe projecten zoals een eigen restaurant, een ticketingbureau.”

Terra incognita

Gevraagd naar de toekomstplannen voor NTGent, zegt Kurt Melens vol vertrouwen: “Wij moeten blijven uitleggen welk businessmodel er achter onze organisatie zit en zo op zoek gaan naar partners. Wij hebben zo een samenwerking met ING en ook met de genomineerde collega’s zoals Aarova zie ik wel mogelijkheden. Voorts zullen wij blijven inzetten op de reorganisatie van het landschap en elke opportuniteit onderzoeken. Een permanent aandachtspunt is het risicomanagement. Het klinkt misschien raar maar onze grootste factor van onzekerheid is de overheid. Er is geen link tussen het resultaat dat je neerzet en het geld dat je krijgt. Sinds 2007 hebben wij al vijf saneringen succesvol doorgevoerd omdat er telkens subsidies wegvielen.”

“Alleen als de kunst in vraag gesteld wordt, wordt het moeilijk. Daarom is het behalen van deze eretitel zo belangrijk voor NTGent. Ik draag deze graag aan de hele cultuursector op maar natuurlijk in de eerste plaats aan alle medewerkers van NTGent, want zij hebben het weer eens gedààn.” Bron: www.voka.be


Meer info ?