Praktisch

Alles om je bezoek aan NTGent voor te bereiden. Hier kom je te weten hoe je onze zalen bereikt, hoe we die toegankelijk maken, en hoe je je bezoek kan opfleuren met een hap en drankje.

Toegankelijkheid

NTGent is een open huis, toegankelijk voor iedereen.

NTGent is een open huis, toegankelijk voor iedereen.

Om je de beste service te kunnen bieden, vragen wij je om steeds alle relevante informatie te vermelden bij de reservatie van je tickets. Vooraf, tijdens de pauze en bij het verlaten van de zaal en het gebouw kan je met je vragen en voor alle hulp terecht bij het onthaalpersoneel.

Tickets bestellen kan telefonisch, per mail of aan de balie. Vermeld duidelijk van welke voorziening je gebruik wil maken, zodat we je op maat kunnen bedienen.

 M: tickets@ntgent.be |T: +32 9 225 01 01

Meer weten over de toegankelijkheid van onze voorstellingen of gebouwen?

Contacteer NTGent Publiekswerking - Saartje Cauwenbergh

M: saartje.cauwenbergh@ntgent.be | T: +32 9 269 35 30

Personen met autisme

Bereid je bezoek voor met één van onze Sociale Verhalen.

Bereid je bezoek voor met één van onze Sociale Verhalen.

Wat is een Sociaal Verhaal? Een hulpmiddel (oorspronkelijk ontwikkeld door Carol Gray), een beschrijving van een sociale situatie met als doel inzicht te geven in sociale signalen, waarbij het verhaal aansluit bij de specifieke situatie van een persoon met autisme. We ontwikkelden Sociale Verhalen over het komen kijken naar een theatervoorstelling en over het volgen van een rondleiding.

Alle Sociale Verhalen kunnen gebruikt worden ter voorbereiding op een bezoek aan NTGent, zowel in individueel als klas-/groepsverband. De Sociale Verhalen werden in eerste instantie ontwikkeld met het oog op kinderen met een autismespectrumstoornis.

Download hier het Sociaal Verhaal over een rondleiding in Minnemeers.

Download hier het Sociaal Verhaal over het volgen van een theatervoorstelling in NTGent Minnemeers. 

Download hier het Sociaal Verhaal over het komen kijken naar een voorstelling in NTGent Arca.

Meer info? Neem contact op met NTGent Publiekswerking - Debbie Crommelinck

M: debbie.crommelinck@ntgent.be| T: +32 9 269 35 30

Doven en slechthorenden

Er is ringleiding en we maken sommige voorstellingen extra toegankelijk via boventiteling, tolken VGT en/of voelstoelen...

Er is ringleiding en we maken sommige voorstellingen extra toegankelijk via boventiteling, tolken VGT en/of voelstoelen.

Zowel onze schouwburg als Minnemeers beschikken over een FM-ringleiding. Dit werkt het ongemak weg dat slechthorenden in een theater ervaren, namelijk omgevingslawaai dat mee wordt versterkt door een gewoon hoorapparaat.

Voordelen:

- Groot bereik: vrij in de keuze van een zitplaats.
- Wie een hoorapparaat (met T-stand) draagt, kan gebruik maken van een individuele neklus die aangesloten wordt op een FM-ontvanger. Wie slechthorend is maar geen hoorapparaat draagt, kan op deze FM-ontvanger een gewone hoofdtelefoon aansluiten.
- Minder tot geen interferentie met theatertechnische installaties in vergelijking met een inductieringleiding.

Ben je slechthorend (en beschik je al dan niet over een hoorapparaat met T-stand) en wil je gebruik maken van de FM-ringleiding tijdens één van onze voorstellingen in NTGent Minnemeers of NTGent Schouwburg? Vermeld dit dan zeker bij de reservatie van je tickets, zodat we een FM-ontvanger met individuele neklus of hoofdtelefoon voor je kunnen voorbehouden!

Vooraf testen of je je hoorapparaat met T-stand kan aansluiten op onze FM-ringleiding? Contacteer ons: debbie.crommelinck@ntgent.be

Vergeet echter niet dat een T-stand inbegrepen en geïnstalleerd moet worden vooraleer je deze kan gebruiken, hiervoor kan je terecht bij de leverancier van je hoorapparaat. Indien je na het bijwonen van een voorstelling toch nog opmerkte dat de ringleiding niet naar behoren functioneerde, geef dan zeker een seintje!

Meer info: NTGent Publiekswerking - Debbie Crommelinck

M: debbie.crommelinck@ntgent.be|T: +32 9 269 35 30

De FM-ringleiding werd aangekocht met de steun van Cera.

Daarnaast bekijken we ieder seizoen of we onze voorstellingen toegankelijk kunnen maken via boventiteling, tolken Vlaamse Gebarentaal en/of voelstoelen. Die laatste zijn kussens die op stoelen geplaatst worden, en die geluid omzetten in trillingen om muziek en andere geluiden te kunnen voelen. Indien dit aanbod geldt, kondigen we dit aan op de productiepagina’s van onze website, in onze digitale nieuwsbrieven en magazines. De activiteiten van Publiekswerking kunnen alvast ook aangevraagd worden mét tolk Vlaamse Gebarentaal. Hiervoor neem je best contact met ons op via publiekswerking@ntgent.be.

Blinden en slechtzienden

Hulphonden welkom. Kom naar één van de voorstellingen met audiodescriptie.

Hulphonden welkom. Kom naar één van de voorstellingen met audiodescriptie.

Hulphonden zijn welkom in de zaal!

Vermeld bij je reservatie of je begeleid wordt door een  hulphond en/of begeleiding wenst van ons onthaalpersoneel bij het betreden van de zaal.

Aan de trappen van het publieksgedeelte van onze Schouwburg, liggen noppen. Een tactiele waarschuwingsvoorziening voor blinden en slechtzienden.

Ieder seizoen maken we een selectie van onze voorstellingen toegankelijk via audiodescriptie, een live beschrijving van wat er op scène gebeurt.

Gebruik maken van audiodescriptie?

-  Zorg dat je aanwezig bent 45' voor aanvang van de voorstelling. Zo kunnen we je het gebruik van het audiodescriptiematerieel uitleggen en bovendien voorzien we nog een korte inleiding op maat op de voorstelling.

Tijdens seizoen 2018-2019 voorzien we volgende voorstellingen van audiodescriptie:

  • Lam Gods op zondag 30/9 om 15u in NTGent Schouwburg
  • Compassie op zondag 2/12 om 15u in NTGent Minnemeers
  • Black op zondag 24/3 om 15u in NTGent Schouwburg
  • Oresteia op zondag 28/4 om 15 in NTGent Schouwburg
  • Anatomie van pijn op zondag 19/5 om 15u in NTGent Schouwburg

Indien je gebruik wenst te maken van het audiodescriptie-aanbod, dan kan je je tickets reserveren via VeBeS Gent: 09 292 40 80 | gent@vebes.be.

VeBeS is een vereniging van blinden en slechtzienden, maar je hoeft geen lid te zijn van deze organisatie om gebruik te kunnen maken van dit aanbod. VeBeS biedt bovendien groepsbegeleiding aan van aan het station Gent Sint-Pieters tot aan de NTGent-locatie, en na de voorstelling weer terug. Vergeet zeker niet te vermelden bij de reservatie van je tickets of je hier gebruik van wil maken! De praktische info hieromtrent (plaats en tijdstip van afspraak) zal je dan bezorgd worden.

Met dank aan:

- Lotus Bakeries voor de plaatsing van de noppen

- Fonds Elia (Koning Boudewijnstichting) voor aankoop van audiodescriptiemateriaal

Rolstoelgebruikers

Onze gebouwen zijn toegankelijk. Spreek ons onthaalpersoneel aan.

Onze gebouwen zijn toegankelijk. Spreek ons onthaalpersoneel aan.

De NTGent Schouwburg is toegankelijk voor rolstoelgebruikers via een hellend vlak & mobiele stoelen in de zaal. De theaterzaal is te bereiken via een lift, de beschikbare plaatsen bevinden zich op de parterre. Er is een aangepast toilet ter beschikking.

Minnemeers (m.u.v. de publieksfoyer), Arca en de Minardschouwburg zijn rolstoeltoegankelijk. In Minnemeers en Arca bevinden de beschikbare plaatsen zich vooraan de tribune, in de Minardschouwburg is dit afhankelijk van de zaal waarin de voorstelling speelt.

Bij reservatie van je tickets steeds te vermelden of je een gewone of wel elektrische rolstoel gebruikt, of je al dan niet in je rolstoel wenst te zitten tijdens de voorstelling, en of je de gratis inleiding 45' voor aanvang van de voorstelling wilt bijwonen. Gelieve op de avond zelf ongeveer 45' voor aanvang van de voorstelling aanwezig te zijn. Het onthaalpersoneel kan je dan tijdig naar je plaats in de zaal helpen.

UiTpas met kansentarief

Onze voorstellingen zijn toegankelijk voor UiTPAS-houders met kansentarief.

Onze voorstellingen zijn toegankelijk voor UiTPAS-houders met kansentarief.

De UiTPAS is een persoonlijke spaarkaart voor Gentenaars en niet-Gentenaars. Geniet van je theateravond en spaar tegelijk punten. Voor die punten krijg je dan een korting, een gratis ticket of een cadeau bij de deelnemende organisaties. Info over hoe je je UiTPAS aanvraagt en gebruikt lees je hier.

Bij NTGent kan je punten omruilen voor een gidsbeurt in NTGent, duurtijd ca. 90 minuten. Omruilen doe je bij Tickets Gent (Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent, T: 09 225 01 01 of M: ticketsgent@ntgent.be) open ma tot vr van 10.00 tot 18.00, op za van 14.00 tot 18.00. Opgelet! Wanneer je tickets omgeruild zijn, boek je nog je gidsbeurt bij publiekswerking via info@publiekswerking.be of T: 09 269 35 30.

Ben je gedomicilieerd in Gent, Merelbeke of Destelbergen en heb je recht op verhoogde tegemoetkoming of ben je in schuldbemiddeling? Dan heb je recht op een UiTPAS met kansentarief en betaal je 80% minder voor elke UiTPAS-activiteit. Reserveer via Tickets Gent. Online reserveren met je UiTPAS kan niet. Vermeld altijd dat je reserveert met een UiTPAS met kansentarief. Voor groepsreservaties kan je terecht bij line.devlamynck@ntgent.be, tickets afhalen doe je bij Tickets Gent op vertoon van je UiTPAS met kansentarief of Groepsticket.