Praktisch

Alles om je bezoek aan NTGent voor te bereiden. Hier kom je te weten hoe je onze zalen bereikt, hoe we die toegankelijk maken, en hoe je je bezoek kan opfleuren met een hap en drankje.

Toegankelijkheid

NTGent wil een open huis zijn, toegankelijk voor iedereen.

NTGent wil een open huis zijn, toegankelijk voor iedereen.

Om je de beste service te kunnen bieden, vragen wij je om steeds alle relevante informatie te vermelden bij de reservatie van je tickets. Vooraf, tijdens de pauze en bij het verlaten van de zaal en het gebouw kan je met je vragen en voor alle hulp terecht bij het onthaalpersoneel.

Tickets bestellen kan telefonisch, per mail of aan de balie van Tickets Gent. Vermeld duidelijk van welke voorziening je gebruik wil maken, zodat we je op maat kunnen bedienen.

M: tickets@ntgent.be | T: +32 9 225 01 01

Meer weten over de toegankelijkheid van onze voorstellingen of gebouwen?

Contacteer coördinator communicatie en woordvoerder NTGent - Tom De Clercq

M: tom.de.clercq@ntgent.be | T: +32 (0)476 74 98 74

Tablet Project Francis Vanhee 2 1

De theatertablet

Met behulp van tablets maken we onze voorstellingen integraal toegankelijk.

Tablet Project Francis Vanhee 2 1

Met behulp van tablets maken we onze voorstellingen integraal toegankelijk.

Sinds het theaterseizoen 2019-2020 maakt NTGent gebruik van de theatertablet. Deze kan gebruikt worden om voorstellingen integraal toegankelijke te maken door het aanbieden van (vooraf opgenomen) audiodescriptie, (vooraf opgenomen) tolken Vlaamse Gebarentaal en/of boventiteling in allerlei talen (waaronder NL+, dat is doorlopende Nederlandstalige boventiteling met vermelding van auditieve elementen uit de voorstelling).

Belangrijk: een tablet reserveren doe je bij de aankoop van je tickets of bij Tickets Gent. Dit kan aan de ticketbalie naast de Schouwburg op het Sint-Baafsplein, of via 09/225.01.01 of tickets@ntgent.be. Vermeld zeker de functionaliteit die je wenst te gebruiken.

Stapsgewijs willen we dit alles voorzien bij al onze nieuwe creaties. Tijdens het seizoen 23-24 proberen we de tablets te voorzien bij elke nieuwe NTGent-productie.

Nieuwsgierig of op zoek naar een voorproefje? Bekijk dan zeker onderstaande (toegankelijke) video.



Nog vragen?

Tom De Clercq

Coördinator communicatie en woordvoerder NTGent
+32 (0)476 74 98 74
tom.de.clercq@ntgent.be

Rolstoelgebruikers

Onze gebouwen zijn toegankelijk. Spreek ons onthaalpersoneel aan als je assistentie wenst.

Onze gebouwen zijn toegankelijk. Spreek ons onthaalpersoneel aan als je assistentie wenst.

De NTGent Schouwburg is toegankelijk voor rolstoelgebruikers via hellende vlakken langs beide inkomzijden. De theaterzaal is te bereiken via een lift, de beschikbare plaatsen (mobiele stoelen) bevinden zich achteraan de parterre. Er is een aangepast toilet ter beschikking.

Minnemeers (m.u.v. de publieksfoyer), Arca en de Minardschouwburg zijn eveneens rolstoeltoegankelijk. In Minnemeers en Arca bevinden de beschikbare plaatsen zich vooraan de tribune, in de Minardschouwburg is dit afhankelijk van de zaal waarin de voorstelling speelt.

Bij reservatie van je tickets vragen we je te vermelden of je een gewone dan wel elektrische rolstoel gebruikt, en of je al dan niet in je rolstoel wenst te zitten tijdens de voorstelling. Gelieve op de avond zelf ruim op tijd aanwezig te zijn. Het onthaalpersoneel kan je dan tijdig naar je plaats in de zaal helpen.

Doven en slechthorenden

Er is ringleiding en sommige voorstellingen zijn extra toegankelijk via boventiteling, tolken VGT en/of voelstoelen.

Er is ringleiding en sommige voorstellingen zijn extra toegankelijk via boventiteling, tolken VGT en/of voelstoelen.

Zowel in onze Schouwburg, in Minnemeers als in Arca beschikken we over een FM-ringleiding. Een ringleiding zorgt ervoor dat je het scènegeluid rechtstreeks te horen krijgt in je oor. Wie een hoorapparaat (met T-stand) draagt, kan gebruik maken van een individuele neklus die aangesloten wordt op een FM-ontvanger. Voor wie slechthorend is maar geen hoorapparaat draagt, sluiten we een gewone hoofdtelefoon aan op deze FM-ontvanger.

Ben je slechthorend (en beschik je al dan niet over een hoorapparaat met T-stand) en wil je gebruik maken van de FM-ringleiding tijdens één van onze voorstellingen in NTGent Minnemeers of NTGent Schouwburg? Vermeld dit dan zeker bij de reservatie van je tickets, zodat we een FM-ontvanger met individuele neklus of hoofdtelefoon voor je kunnen voorbehouden!

Wil je graag vooraf testen of je je hoorapparaat met T-stand kan aansluiten op onze FM-ringleiding? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens. Vergeet echter niet dat een T-stand inbegrepen en geïnstalleerd moet worden vooraleer je deze kan gebruiken, hiervoor kan je terecht bij de leverancier van je hoorapparaat of je audioloog. Indien je ondanks dit alles na het bijwonen van een voorstelling toch nog opmerkte dat de ringleiding niet naar behoren functioneerde, geef dan zeker een seintje. Onze FM-ringleidingen werden aangekocht met de steun van Cera.

Daarnaast zetten we met behulp van onze theatertablet een grote stap vooruit in het toegankelijk maken van onze voorstellingen voor wie doof of slechthorend is. We doen dit door het aanbieden van doorlopend Nederlandstalige boventiteling (met eventueel ook vermelding van auditieve elementen), en vooraf opgenomen tolken Vlaamse Gebarentaal via tablets. Je bent daarbij niet beperkt in de keuze voor een bepaalde voorstellingsdatum zoals dat bijvoorbeeld het geval is wanneer we samenwerken met tolken Vlaamse Gebarentaal die eenmalig live op de scène staan: de tablets zijn beschikbaar op iedere datum waarop een bepaalde productie speelt. Het aanbod aan voorstellingen waarbij we de tablets kunnen aanbieden, zal gestaag meegroeien met ons repertoire. Meer info kan je terugvinden onder het luikje ‘de theatertablet’.

Ook bekijken we ieder seizoen of we bijkomende producties toegankelijk kunnen maken door open boventiteling (zichtbaar in het scènebeeld), live tolken Vlaamse Gebarentaal op de scène en/of voelstoelen. Die laatste zijn kussens die op stoelen geplaatst worden, en die geluid omzetten in trillingen om muziek en andere geluiden te kunnen voelen. Indien dit aanbod geldt, zullen we dit hier aankondigen alsook op de productiepagina’s van de betreffende voorstellingen op onze website.

Ten slotte: de activiteiten van Publiekswerking kunnen alvast ook aangevraagd worden met ringleiding en/of tolk Vlaamse Gebarentaal. Hiervoor neem je best verder contact met ons op.

Meer info: contacteer coördinator communicatie en woordvoerder NTGent - Tom De Clercq

M: tom.de.clercq@ntgent.be | T: +32 (0)476 74 98 74

Blinden en slechtzienden

Kom naar één van onze voorstellingen met audiodescriptie. Hulphonden zijn welkom.

Kom naar één van onze voorstellingen met audiodescriptie. Hulphonden zijn welkom.

Met behulp van onze theatertablet zetten we een grote stap vooruit in het toegankelijk maken van onze voorstellingen voor wie blind of slechtziend is. We doen dit door het aanbieden van vooraf opgenomen audiobeschrijving die tijdens de voorstelling afgespeeld wordt via een tablet. Je bent daarbij niet beperkt in de keuze voor een bepaalde voorstellingsdatum zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is wanneer we eenmalig live audiodescriptie aanbieden: de tablets zijn beschikbaar op iedere datum waarop een bepaalde productie speelt. Het aanbod aan voorstellingen waarbij we de tablets kunnen aanbieden, zal gestaag meegroeien met ons repertoire. Meer info kan je terugvinden onder het luikje ‘de theatertablet’.

Daarnaast bekijken we ieder seizoen of we nog bijkomende producties toegankelijk kunnen maken via een live audiobeschrijving.

Tenslotte: hulphonden zijn welkom in onze zalen. Vermeld bij de reservatie van je ticket of je begeleid wordt door een hulphond en/of je assistentie wenst van ons onthaalpersoneel gedurende je bezoek aan één van onze zalen.

Aan de trappen van het publieksgedeelte van onze Schouwburg, liggen noppen: een tactiele waarschuwingsvoorziening voor blinden en slechtzienden.

Meer info: contacteer coördinator communicatie en woordvoerder NTGent - Tom De Clercq

M: tom.de.clercq@ntgent.be | T: +32 (0)476 74 98 74

Met dank aan Lotus Bakeries voor de plaatsing van de noppen, en Fonds Elia (Koning Boudewijnstichting) voor de aankoop van audiodescriptiemateriaal

Personen met autisme

Bereid je bezoek voor met één van onze Visuele Verhalen.

Bereid je bezoek voor met één van onze Visuele Verhalen.

Wat is een Visueel Verhaal? Een hulpmiddel (oorspronkelijk ontwikkeld als Social Story), een beschrijving van een sociale situatie met als doel inzicht te geven in sociale signalen, waarbij het verhaal aansluit bij de specifieke situatie van een persoon met autisme. We ontwikkelden Visuele Verhalen over het komen kijken naar een theatervoorstelling en over het volgen van een rondleiding.

Alle Visuele Verhalen kunnen gebruikt worden ter voorbereiding op een bezoek aan NTGent, zowel in individueel als klas-/groepsverband. De Visuele Verhalen werden in eerste instantie ontwikkeld met het oog op kinderen met een autismespectrumstoornis, maar zijn uiteraard vrij te gebruiken door iedereen die daar belang bij heeft.

Download hier het Visueel Verhaal over een rondleiding in NTGent Minnemeers.

Download hier het Visueel Verhaal over het volgen van een theatervoorstelling in NTGent Minnemeers. 

Download hier het Visueel Verhaal over het komen kijken naar een voorstelling in NTGent Schouwburg.

Download hier het Visueel Verhaal over het volgen van een theatervoorstelling in NTGent Arca.

Download hier het Visueel Verhaal over een rondleiding in de NTGent Schouwburg.

Meer info? Neem contact op met coördinator communicatie en woordvoerder NTGent - Tom De Clercq

M: tom.de.clercq@ntgent.be | T: +32 (0)476 74 98 74

Uitpas

UiTpas met kansentarief

Onze voorstellingen zijn toegankelijk voor UiTPAS-houders (met kansentarief).

Uitpas

Onze voorstellingen zijn toegankelijk voor UiTPAS-houders (met kansentarief).

De UiTPAS is een persoonlijke spaarkaart voor Gentenaars en niet-Gentenaars. Geniet van je theateravond en spaar tegelijk punten. Deze punten kan je bij verschillende organisaties omruilen voor allerlei voordelen: een korting, een gratis drankje, een gadget,… Info over hoe je je UiTPAS aanvraagt en gebruikt lees je hier.

Ben je gedomicilieerd in Gent, Merelbeke, Destelbergen, Melle of Lochristi? En heb je recht op verhoogde tegemoetkoming van de mutualiteit, ben je in schuldbemiddeling of budgetbegeleiding, of ontvang je een leefloon? Dan heb je waarschijnlijk recht op een UiTPAS met kansentarief. In dat geval betaal je slechts 20% van de standaardtarieven voor onze voorstellingen. Tickets aan UiTPAS met kansentarief zijn enkel direct te bekomen bij Tickets Gent: aan de balie op Sint-Baafsplein 17, telefonisch op 09 225 01 01 of per mail via tickets@ntgent.be met vermelding van je UiTPAS-nummer.  Online tickets reserveren aan UiTPAS met kansentarief kan niet.

Eukaart

European Disability Card

NTGent is partnerorganisatie van de European Disability Card.

Eukaart

NTGent is partnerorganisatie van de European Disability Card.

Je betaalt het standaardtarief of één van onze reductietarieven als je hiervoor in aanmerking komt. Breng je iemand mee om je te vergezellen? Op vertoon van de European Disability Card voorzien we een gratis ticket voor een eventuele begeleider. Beschik je nog niet over een EDC maar denk je hier recht op te hebben? Je kan de kaart hier gratis aanvragen.