Het Nieuwsblad recensie 'just asking':Kunnen we dit… | NTGent

Het Nieuwsblad recensie 'just asking':Kunnen we dit aanbevelen?' **

| 5 oktober 2020
Na een jaar vol onverwachte gebeurtenissen wil NTGent alles opnieuw in vraag stellen. Waarom maken we theater? Met welk gevoel moeten we uit een theaterzaal stappen? Geheel toepasselijk opende de schouwburg na zes maanden de deuren met de Just asking, een monoloog die uitsluitend uit vragen bestaat van Peter Seynaeve voor Oscar Van Rompay, naar een tekst van Padgett Powell. Er zitten filosofische vragen bij (“Is vriendschap een illusie?”), maar net zo goed paradeert Van Rompay met zijn parate fauna- en florakennis door vragen te laten beginnen met “Wist je dat de rode keelhagedis...? En de olifant....?”

Het spervuur aan vragen doet denken aan een vermoeiende vierjarige kleuter die in de waarom?-fase zit. Heel zelden volgt de ene vraag op de andere (“Geloof je? Heb je een bijbel? Heb je hem gelezen?”). Veel vaker volgt een praktische vraag over een waterleiding op een over iets wat je gedaan zou kunnen hebben in je puberteit. Of het geheel dan te willekeurig is om er een touw aan vast te knopen? Ook daar plaatsen we een vraagteken achter, want misschien waren er wel toeschouwers die wakker geschud werden door een bepaalde vraag. Of die stilletjes bij zichzelf antwoorden zaten te formuleren.

Wij misten wel pauzes om alles te laten bezinken. De soundscapes van Liesa Van der Aa mochten best meer naar voren worden getrokken. Een beetje context ook. De scène waarin Van Rompay danst en hij vragen stelt die lijken te komen van iemand die in het uitgaansleven een potentiële partner checkt op gemeenschappelijke interesses, werkt duidelijk wel. Maar vragen stellen zonder antwoorden te geven, is toch vooral een statement. Wisten jullie dat al?

Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren