Saiten (CH): Unschweizerisch (kritiek op „Das geschichtliche… | NTGent

Saiten (CH): Unschweizerisch (kritiek op „Das geschichtliche Gefühl“ - boek van Milo Rau)

Milo Rau | 13 januari 2020
"Bijna tien jaar geleden eiste Milo Rau's theaterproject City of Change in St.Gallen stem- en kiesrecht op voor buitenlanders. Het echte schandaal was niet het toneelstuk, maar het voortdurende gebrek aan stemrecht."

"We begonnen, heel eenvoudig, met het feit dat in St.Gallen, meer dan een kwart van de volwassen, belasting-betalende ingezetene bevolking heeft geen stemrecht, en we schandaliseerden dit op een manier die we zeiden. Als bijna 30 procent van de mensen in ons kanton niet kan stemmen - en dat is in Zwitserland, in een land dat zichzelf de oudste democratie ter wereld noemt - dan moeten we ofwel de naam van ons politieke systeem veranderen, omdat het inclusieve concept van 'democratie' niet langer past bij een regeringsvorm die daadwerkelijk door slechts één etnische groep wordt uitgeoefend, ofwel moeten we de democratie redden, met andere woorden het stemrecht voor buitenlanders invoeren.»

Zo beschrijft regisseur Milo Rau in het boek Das geschichtliche Gefühl (The Historical Feeling) het uitgangspunt van zijn theaterproject City of Change in 2010/11 in het Theater St.Gallen. Zoals bekend ging het om onderzoek naar de "St.Gallen-lerarenmoord". Na hevige protesten en zelfs doodsbedreigingen annuleerde het theater het stuk, dat toen nog niet eens bestond. Rau heeft het project vervolgens omgedoopt tot Stad van Verandering en zich gericht op het onderwerp van het stemrecht en het kiesrecht.