Img 3347 Web C Michiel Devijver

Doris Bokongo Nkumu & Nathalie Bokongo Nkumu, les Mybalés, beginnen hun dansparcours in 2010 aan Gare du Luxembourg in Brussel. De tweelingzussen leren dansen bij bekende dansers uit de hip-hop scene in Brussel: Baloo, rechtop-hip-hop danser en choreograaf van de groep The Cage, Zach Swagga, danser en choreograaf gespecialiseerd in house muziek, en talrijke andere dansers. Op zoek naar ervaring, nemen ze deel aan battles, zoals Juste Debout in Amsterdam en Parijs. In 2012 zag Zach Swagga het duo en introduceerde hen in de wereld van house en in de creatieve sector. Sindsdien willen Nathalie en Doris voorstellingen maken. Ze wenden zich tot de vzw Lezarts Urbains die hen opneemt in het Europese project 7Steps. In dat kader gaan ze in residentie bij de Franse choregraaf Marion Motin en creëren ze een eerste voorstelling van 12 min. Tijdens de eerste voorstelling op het Festival Lezarts Urbains 2014, duikt het publiek mee het universum in van de beide zussen die, dankzij hun onderlinge verbondenheid, hun uitwisseling en hun podiumaanwezigheid energie en emoties overbrengen. De show is geïnspireerd op hun verstandhouding en hun sterke persoonlijkheden. Het is een instinctieve dans die gebruik maakt van het typisch vocabulaire van de hiphop met Afro herinneringen, waarin de aanraking van Marion Motin herkenbaar is. De voorstelling, later "Illusie" geheten, wekte de interesse van professionals en is van 2014 tot 2017 te zien op gerenommeerde festivals in Europa: Kalypso en Karavel Festivals in Frankrijk, B.Supreme Festival in Londen, Spin Off Festival in Amsterdam, Lezarts Urbains Festival en XS Festival in Brussel.
Na deze show worden Les Mybalés aangezocht voor verschillende samenwerkingen: met Rodolphe Coster, muzikant en Ben Furi, Belgisch danser en choreograaf, met Junior Mthombeni, regisseur, voor de show "Malcolm X" en Badi, Belgische rapper.
In 2017, ter gelegenheid van het Afropolitaanse festival in Bozar, besloten ze een nieuwe creatie te lanceren, waarvan ze de eerste in 2018/19 zullen presenteren op de Maison Folie de Mons en bij de KVS, als geassocieerde kunstenaars.

In 2018-2019 werken ze mee aan een nieuwe creatie van Ersan Mondtag bij NTGent.

- update mei 2018

Doris Bokongo Nkumu & Nathalie Bokongo Nkumu

VOORBIJE PRODUCTIES