Lara Staal | NTGent
Img 0167 Web C Michiel Devijver

Lara Staal, geboren in 1984 in Zwolle in Nederland, is onderzoeker, schrijver en curator. Ze studeerde theaterpedagogiek bij ArtEZ in Arnhem en theaterwetenschap & dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam. Tussen 2013 en 2016 werkte ze als programmeur bij Frascati waar ze verschillende politiek maatschappelijke programma’s ontwikkelde waarbij vanuit gedeelde urgenties allianties werden gecreëerd tussen kunst en andere domeinen. Voorbeelden hiervan zijn International Law, whose law? (2013), Out of State (2015) en Other Stories, finding more than me (2017).

Vanuit een toenemende interesse in het ontwikkelen van vernieuwende vormen waarbinnen dialoog en reflectie kan plaatsvinden, ontwikkelde ze in 2016 i.s.m. Jonas Staal het Congres van de Utopie. Sinds 2017 werkt ze als freelance curator in de podiumkunsten en ontwikkelde ze o.a. De Avond van de Woede (samen met rapper Gideon Everduim) en Europe on Trial (samen met mensenrechtenactivist Yoonis Osman Nuur). Naast haar werk als curator en programmamaker schrijft ze voor vakbladen als rekto:verso, Theatermaker, Mister Motley en Etcetera.

Bij NTGent, waar ze huisregisseur is, ontwikkelt ze sinds seizoen 2018-2019 De Staat van, een reeks waarin ze reflecteert over fundamentele klassieke waarden. Diverse gastsprekers vanuit verschillende domeinen worden uitgenodigd een bijdrage te doen om zo collectief te reflecteren op de staat van de waarheid, het geloof, de schoonheid en rechtvaardigheid in onze samenleving vandaag de dag.

In het seizoen 2020-2021 maakte Lara Staal bij NTGent de kortfilm De Staat van de Rechtvaardigheid over de onjuiste behandeling van vluchtelingen in Europa. In het seizoen 2021-2022 creëerde ze samen met vijf 'probleemgevallen' uit Gentse scholen de succesvoorstelling Dissident. In juli 2023 ging SERDI in première op Theater Aan Zee, een monoloog geregisseerd door Staal en geproduceerd door NTGent.

- update oktober 2023

Lara Staal

LOPENDE VOORSTELLINGEN

Alleen de mens kan fantaseren Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid