Portrait Mn

Margit Niederhuber is geboren in Linz, Oostenrijk. Zij studeerde Romeinse en Duitse filologie in Wenen en deed haar doctoraalscriptie over de alfabetiseringscampagne in Mozambique. Haar postdoctorale studies deed ze aan het Instituut voor Cultureel Management, Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten, Wenen.

Ze werkte als curator, producent en organisator op het raakvlak van kunst, wetenschap en politiek met burgerbewegingen als de Vredesbeweging en de Anti-Apartheidsbeweging en ook met verschillende feministische groepen. Margit werkte als filmregisseur en dramaturg in documentaires met het ANC in Tanzania, in Mozambique en andere landen, bijv. "Is The Devil Really a Child", een documentaire over kindsoldaten in Mozambique. In Mozambique was zij projectadviseur voor een landelijk vrouwenradioprogramma. Zij heeft deelgenomen aan verschillende onderzoeksprojecten, waaronder: "The Gender of Politics", "Women and Fascism", en ook "Africa - Women, Life and Culture". Ze was curator en co-directeur van het festival "Her Position in Transition" (2006), voor de interactieve tentoonstelling Ke Nako Afrika (2010), voor een Braziliaans literatuurfestival (2014) en voor het Zuid-Afrikaanse filmfestival Rainbow Memories (2015). 

Ze schreef boeken over Nairobi, Maputo, Johannesburg en Dakar waarin ze de verscheidenheid van het leven in verschillende Afrikaanse steden laat zien. In 2005 werkte ze als dramaturg met de Mozambikaanse theatergroep Mutumbela Gogo met de schrijfster Mia Couto en de regisseur Stephan Bruckmeier - Schillers Räuber / Os Bandoleiros de Schiller, gespeeld in Mozambique, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland. Met Bruckmeier werkte ze verder in Nairobi met het Hope Theatre en in Oostenrijk en Duitsland met een Anti Discriminatie Revue.

2007 - 2009 werkte ze samen met Luk Perceval als dramaturg voor de documentaire "Die Verborgene Stadt / The Concealed City". 
2020 / 2021 Margit werkt momenteel opnieuw samen met Luk Perceval voor Yellow. The sorrows of Belgium.


- update 26/02/2021

Margit Niederhuber