Dsc04045 Stefan
artistiek directeur

Recensenten noemden hem de 'meest invloedrijke' (Die Zeit), 'meest bekroonde' (Le Soir), 'meest interessante' (De Standaard) en 'meest ambitieuze' (The Guardian) kunstenaar van onze tijd: de Zwitserse regisseur en auteur Milo Rau (°1977), vanaf het seizoen 2018-2019 artistiek directeur van NTGent. 

Hij studeerde sociologie, Duits en Romaanse taal- en letterkunde in Parijs, Berlijn en Zürich onder meer bij Pierre Bourdieu en Tzvetan Todorov. Sinds 2002 heeft hij al meer dan 50 toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan. Zijn producties waren te zien op alle grote internationale festivals, waaronder het Berlijnse Theatertreffen, het Festival d'Avignon, de Theaterbiënnale van Venetië, de Wiener Festwochen en het KunstenfestivaldesArts, en ze toerden door meer dan 30 landen wereldwijd.

Rau ontving tal van onderscheidingen: In 2016 de prestigieuze World Theatre Day ITI-prijs als jongste kunstenaar ooit na Frank Castorf en Pina Bausch. In 2017: de Peter-Weiss-prijs 2017, de 3sat-Prijs 2017, het Saarbrucken Poëzielectoraat voor Drama en hij werd uitgeroepen tot  'Acting Director of the Year' in een bevraging onder critici, opgesteld door de Deutsche Bühne. In 2018 ontving hij the European Theatre Prize, en in 2019 werd hij gelauwerd met een eredoctoraat aan de Universiteit van Lund (Zweden). Rau is ook tv-recensent en een productief schrijver.


- update juli 2019

Milo Rau

GERELATEERD NIEUWSIN DE PERS

VOORBIJE PRODUCTIES