Sara De Bosschere

Sara De Bosschere maakte haar toneeldebuut in het professionele circuit als kind bij het toenmalige Stadstheater van Antwerpen (De geheime memoires van E.M.J, O’Neill). Op zestienjarige leeftijd speelt ze bij De Tijd in regie van Lucas Vandervost in 'frúhlingserwachen' (Wedekind).

Na haar studies aan het Antwerps Conservatorium (1994) richt ze met drie andere toneelspelers het theatergezelschap de Roovers op. De Roovers is sindsdien een collectief met een vaste kern van vier toneelspelers/makers dat reeds 25 jaar lang aanwezig is in het theaterlandschap en succesvolle voorstellingen speelt in binnen en buitenland. De makers werken voornamelijk zonder regisseur en betrekken vele gastacteurs in hun voorstellingen. Elk maakproces verdiepen de acteurs zich gezamenlijk in het tekstmateriaal, de dramaturgie en de enscenering. De Roovers brengt voornamelijk teksttheater vertrekkende van een breed repertoire van klassiek - Shakespeare, Schiller, Tsjechov, Buchner, Aischylos, Miller - tot meer hedendaagse schrijvers als Dennis Potter, Paul Auster, Paul Verrept en Judith Herzberg. De Roovers spelen voornamelijk in het reguliere volwassenencircuit maar maakten ook kindervoorstellingen, muziektheater en een aantal bijzondere locatieprojecten.

Naast de Roovers werkt Sara De Bosschere ook bij gezelschappen als Het Toneelhuis, maatschappij discordia, Bloet, De Tijd, Toneelgroep Amsterdam, IIPM en NTGent. Vaak staat zij op internationale podia.

De samenwerking met maatschappij discordia en Jan de Corte was zeer bepalend voor haar ontwikkeling. Ook het werk met regisseurs als Johan Simons, Gerardjan Rijnders, Josse De Pauw, Sam Bogaerts, Lucas Vandervost, Peter Van Kraaij neemt een belangrijke plaats in in haar loopbaan. In 2013 begon er een intense – tot het heden doorlopende – samenwerking met Milo Rau. Ze werkte mee aan zijn eerste Belgische creatie  (Civil Wars, Kunstenfestivaldesarts 2014). Deze voorstelling toerde meer dan twee jaar wereldwijd en viel op verschillende internationale festivals in de prijzen (Politik im Freientheater  te Freiburg, Performance of the year  te Barcelona, …)  Momenteel is ze op tournee met Raus La Reprise (Kunstenfestivaldesarts 2018). Deze internationaal gelauwerde voorstelling (Prix de la Critique France , Theatertreffen Berlijn  en Theaterfestival 2019) was te zien in Europa, Zuid-Amerika, Australie en Azië.

Verder speelt Sara ook mee in films als 'De Helaasheid der Dingen'  en 'Belgica'  (Felix Van Groeningen), 'Een ander zijn geluk'  (Fien Troch) 'Linkeroever' , 'Dirty Mind'  en 'Wasteland'  (Pieter Van Hees), 'De vijver'  (Jeroen Dumoulin,) 'Exit'  (Boris Paval Conen - Gouden Kalf 2013), 'Litlle black spiders'  ( Patrice Toye) en de onlangs uitgebrachte concertfilm 'Lebenslicht'  (Clara Pons, met live muziekuitvoering van Phillipe Herreweghe/Collegium Vocale). Ook was ze te zien als gast in televisieseries als 'Code 37'  (Tim Mielandts), 'De Ronde'  en 'Call Boys'  (Jan Eelen) 'Aspe' , 'De bende van Jan de Lichte'  (Robert Pront) en 'Undercover'  (Frank Devos/Eshref Reybroek). Ze maakte deel uit van de vaste kern van de met een Emmy Award bekroonde komische televisiesreeks 'Wat als?' . Daarnaast geeft ze regelmatig les als gastdocent op de toneelscholen van Antwerpen, Brussel en Gent.

Sara De Bosschere heeft niet enkel artistiek maar ook op het beleidsmatige vlak een breed netwerk. Ze wordt regelmatig uitgenodigd voor panelgesprekken in verband met het podiumkunstenbeleid, ze was meermaals betrokken bij de landschapstekening op sectorniveau en is actief bij werkingen als Het Kunstenpunt en Oko. Van 2013 tot 2017 maakte ze bovendien deel uit van de beoordelingscommissie podiumkunsten van de Vlaamse Overheid, en momenteel zetelt ze in de raad van bestuur van De Theatermaker en Theater aan Zee.

Sara De Bosschere