Screenshot 2022 03 31 At 12

Thom Luz (°1982) is een Zwitserse regisseur. In 2005 studeerde hij af als acteur aan de Hoschule fïr Musik und Theater in Zürich en debuteerde als regisseur met Patience Camp, dat in 2007 in Basel in première ging. Sindsdien werkt hij als freelancer in verschillende theaters, en maakt hij voorstellingen op uitnodiging van officiële theaterhuizen.

Archive of the Incomplete  en When I die  (dat sinds 2013 de wereld rond toert), zorgden ervoor dat hij in 2014 de award voor beste ‘Newcoming Director’ won in de selectie van Theater Heute. Sinds 2015 is Luz huisregisseur bij Theater Basel. In 2018 creëerde hij Girl from the fog machine factory, waarover de jury van Theatertreffen Berlin het volgende schreef: “Thom Luz is een meester van het subtiele onderscheid. Hij wil niet simpelweg imponeren, hij wil indruk maken met subtiliteit.” Luz maakte daarna voorstellingen in Berlijn, bij Deutsches Theater en bij Staatoper Unter den Linden, in het Residenztheater in München, en in Zurich en Basel.

Voor het seizoen 22-23 werkt Luz aan een nieuwe productie bij NTGent, zijn eerste op Belgische bodem, gebaseerd op de theatertheorie van Maurice Maeterlinck. Luz creëert een Maison Maeterlinck, dat hulde brengt aan de bekendste onbekende van Gent.

-- update mei 2022

Thom Luz