Is deze mail niet leesbaar? klik hier
Logo
All Greeks Banner Website3 Min
ALL GREEKS FESTIVAL van NTGent en vele partners is uniek in de geschiedenis van de Europese podiumkunsten
Álle 32 Griekse tragedies bij zonsopgang tot leven gewekt tijdens openluchtfestival

Van openluchtversies van voorstellingen van Milo Rau en Tiago Rodrigues tot tientallen ontroerende samenwerkingen tussen professionele kunstenaars en Gentenaars. Het ALL GREEKS FESTIVAL, uniek in de geschiedenis van de Europese podiumkunsten, blaast tegelijk eeuwenoud cultureel erfgoed nieuw leven in en houdt de stad, de samenleving en de kunsten een spiegel voor.

ALL GREEKS FESTIVAL is uniek om vele redenen. Het theaterfestival duurt maar liefst acht weken, en alle voorstellingen zijn gratis, gaan door in openlucht én in de (vroege) ochtendEerst kunst, dan pas werk. In die volgorde van belangrijkheid.

"Een paar jaar geleden liep ik 's ochtends vroeg door een park in Parijs", zegt bedenker Milo Rau, huisartiest bij NTGent. "Een groepje acteurs voerde tussen de bomen Shakespeare op. Voor het eerst in mijn leven begreep ik elk woord. De hele dag echode die ervaring in mij verder: de eenvoudige schoonheid van het opvoeren van een klassieker voor zij die er toevallig waren."

Tijdens ALL GREEKS FESTIVAL zijn openluchtversies te zien van NTGent-voorstellingen zoals Antigone in de Amazone en Medea's Kinderen van Milo Rau, Elektra Unbound van Luanda Casella en Perzen van Action Zoo Humain, een voorstelling waarvan de zaalversie tijdens het festival in première gaat in de NTGent Schouwburg. De NTGent-makers krijgen gezelschap van straffe collectieven en artiesten zoals Olympique Dramatique, STANde RooversWolf WolfDood PaardDe HoeAli Can ÜnalLisbeth GruwezKhadija El Kharraz AlamiPrincess Isatu Hassan BanguraPeter De Graef en Stefan Hertmans.

Antieke verhalen, hedendaagse kritiek

Alle overgebleven Griekse tragedies komen tijdens ALL GREEKS FESTIVAL aan bod, 32 voorstellingen dus, gespreid over acht weken en acht Gentse buurten (hyperlink). Met een slotparty op de Blaarmeersen en een nieuwe ongeschreven tragedie als extra's. 

Het festival begint op 1 mei met de Parade van Vuur en Overvloed. Net als de processie die het theaterfestival in het antieke Athene opende, is deze parade gewijd aan Dionysos, de Griekse god van de tragedie, van overvloed en vervoering, van wijn, wellust en wanorde. Een groot feest voor alle Gentse saters en bacchanten. 

"Het is ongezien dat alle tragedies binnen één festival opgevoerd worden", zeggen co-curatoren Matthias Velle en Benoit Vanraes. Zij benadrukken dat het niet om letterlijke opvoeringen van klassiekers gaat, maar om bewerkingen, vaak in nauwe samenwerking met sociale organisaties en buurtbewoners uit gans Gent. "Tientallen artiesten zijn op dit moment samen met Gentenaars aan de slag met eeuwenoude teksten. Ze toveren de tragedies om tot performances, rituelen, voorstellingen en installaties met een grote hedendaagse relevantie. Telkens opnieuw gebruiken ze de antieke verhalen, de bakermat van onze westerse cultuur, om kritisch te kijken naar onze stad, samenleving en toekomst."

Enkele voorbeelden van de vele samenwerkingen met sociale organisaties en buurtbewoners:

  • SMEEKBEDE: De Danaïden van Aeschylos zijn de inspiratie voor Kapinga Gysel, Lara Staal en Bieke Purnelle om met 50 vrouwen met diverse achtergronden een theatrale manifestatie door Ledeberg op te zetten.
  • WRAAK / EUMENIDEN: Performancekunstenaar Peter Aers richt samen met buurtbewoners uit de Rabot-wijk een eigen rechtbank op die de rol van rechtspraak in onze stad en samenleving onderzoekt. Gebaseerd op het proces tegen moedermoordenaar Orestes in de Oresteia, bouwen ze een agora op vlakbij het nieuwe gerechtsgebouw van Gent.
  • HOE WAS JE? / VROUWEN VAN TRACHIS: Manoeuvre, een atelier in de Rabot-wijk, richt samen met een superdiverse schare aan deelnemers het collectief Vrouwen van Trachis op, naar Sofokles’ gelijknamige tragedie. Een samenkomst die uitmondt in een empowerend ritueel van zonsopgang tot maansondergang. 
  • OFFERPLENGSTERS: Collectief HINTER werkt samen met Toneelacademie Maastricht en een koor van Groendienst-medewerkers voor een performance op de Westerbegraafplaats over geweld, slachtoffers, zorg en rouw.
  • EXHAUST / AJAX: Kunstenaar Kris Verdonck organiseert samen met milieuorganisaties en Gentenaars de executie van de verbrandingsmotor tijdens een optocht door centrum-Gent.
  • FILOKTETES: Collectief de Roovers, patiënten en zorgverleners van het UZGent, en studenten en docenten van de UGent brengen op een strand aan de rand van de stad een performance over ziekte en eenzaamheid.

NIEUWE TRAGEDIE, REFLECTIE EN SLOTPARTY

Naast de 32 bestaande tragedies is ook een nieuw geschreven 33ste tragedie te zien. Voor our private lives | BEDROOM creëren Yves Degryse / BERLIN en Barbara Raes / Beyond the Spoken een alternatieve versie van de tragedie rond koning Agamemnon. In het eerste deel van de Oresteia doodt Klytaimnestra haar man. Zoon Orestes krijgt de kans niet om zijn vader een laatste groet te brengen. In deze voorstelling volgt wél een afscheid. Een ritueel van zonsondergang tot zonsopgang geprojecteerd op de gevel van een flatgebouw. 

Elke zondag maakt ALL GREEKS FESTIVAL tijd voor reflectie. De Griekse tragedies zijn de inspiratiebron voor gesprekken over de kwetsbaarheid van democratie, de weerhaken van het Gents erfgoed, (waan)zin, en familie en noodlot.

Ook tijdens het slotweekend katapulteert ALL GREEKS FESTIVAL antieke dilemma's naar vandaag. Op zaterdag 22 juni is er een een dionysische slotparty in de Blaarmeersen, waar een hek tegenwoordig de toegang afschermt voor 'probleemjongeren'. Controle lijkt het hoogste goed anno 2024, maar tegen welke kost? Het is ook een thema van de performance Bakkhai, waarvoor Het Scheldeoffensief en Comp. Marius samenwerken met de bezoekers van Villa Voortman. Zij sluiten het festival af met een muziektheatervoorstelling die de tegenstellingen op de spits drijft tussen rede en roes, orde en anarchie, en de norm en al wie of wat daarvan afwijkt. 

CONTACT

Vragen? Contacteer Jonas Mayeur, persverantwoordelijke bij NTGent via jonas.mayeur@ntgent.be of +32/498.62.02.30

DOWNLOADS

CHECK DE KALENDER
Logo
Sint-Baafsplein 17 - 9000 Gent
T: 09 225 01 01 | tickets@ntgent.be
schrijf je uit      update voorkeuren