ANTIGONE IN DE AMAZONE

Milo Rau maakt een politieke Antigone voor de 21ste eeuw, samen met inheemse mensen, activisten en acteurs uit Brazilië en Europa.

MAKERS

Milo Rau / NTGent & MST

PRAKTISCHE INFO

✔ Nederlands, Portugees & Engels gesproken
✔ Nederlands & Engels boventiteld
✔ Trigger warnings: geweld, moord en zelfmoord

SYNOPSIS

Voor ‘Antigone in de Amazone’ reisden Milo Rau en zijn team naar de Braziliaanse staat Pará waar de bossen branden om plaats te maken voor de sojateelt en waar het kapitalisme de natuur verslindt. Op een bezet stuk land creëert het team in samenwerking met de Movimento dos Trabalhadores Sem Terra, ’s werelds grootste organisatie van ‘landlozen’, een allegorisch stuk over de gewelddadige verwoestingen en ontheemding door de moderne staat, die privébezit belangrijker acht dan het traditionele recht op land.

De meest actuele versie van de volledige promotekst vindt u op deze pagina.

SPEELDATA

De meest actuele lijst van alle speeldata vindt u op deze pagina.

VIDEOFOTO'S

Download alle beelden hier. Vrij te gebruiken door theaters en journalisten mits correcte vermelding credits.

Guard And Antigone In Front Of Mst Choir Assentamento Eldorado Dos Carajas 07 04 2023 C Moritz Von Dungern
xxx

PERSQUOTES

✒ “Niet één video die geen doel treft. Niet één woord dat de beelden niet versterkt. Niet één beweging op scène die niet resoneert met de beelden. Het besef treedt in dat theater, als het zo zo ver uit zijn comfortzone verwijdert, iets doet beleven én begrijpen dat zoveel groter is dan het zelf is, en dat wij zijn.” - Le Monde (FR)

✒ “Milo Rau is een vurige strijder tegen alles wat onze democratie en onze vrijheid bedriegt, een woeste vakman die kunst maakt die direct inhaakt op de wereld, theater dat even direct en simpel is als een vuistslag, en dat de realiteit bespuwt met zijn eigen leugens, zijn ongelijkheden, zijn onrecht en zijn discriminatie” - Télérama (FR)

✒ "Het is veel, vol, inventief, bij tijd en wijle radicaal politiek en activistisch theater, en tenslotte behoorlijk deprimerend (...) Rau heeft de Griekse verzetsstrijder van toen naar nu gehaald, en daar onverzettelijke theaterkunst van gemaakt." - Volkskrant (NL) ****

✒ “Rau komt dicht in de buurt van een gouden standaard van politieke enscenering” - Frankfurter Rundschau

BIO'S

Milo Rau (Bern, 1977) is regisseur, auteur en sedert het seizoen 2018-2019 artistiek directeur van NTGent. Recensenten noemden hem de ‘meest invloedrijke’ (Die Zeit), ‘meest bekroonde’ (Le Soir), ‘meest interessante’ (De Standaard), ‘meest omstreden’ (La Repubblica) en ‘meest ambitieuze’ (The Guardian) kunstenaar van onze tijd. Sinds 2002 heeft hij al meer dan vijftig toneelstukken, films, boeken en acties op zijn naam staan.

Bekijk Milo Rau's bio hier.

Frederico Araujo (Rio de Janeiro) is een Braziliaanse acteur en regisseur geboren in Rio de Janeiro. Hij studeerde af in Theater - Acteren aan UNIRIO, Brazilië, in 2010. In 2020 werd hij goedgekeurd om zijn Master in Theaterregie in België te doen aan het RITCS (Koninklijk Instituut voor Theater Cinema & Geluid), waar zijn onderzoek net is afgerond.  Hij is een multidisciplinaire artiest die zijn werk voornamelijk op het podium heeft uitgevoerd, waar hij 19 voorstellingen heeft gecreëerd tussen Brazilië en België. Hij heeft ook ervaring opgedaan in dans, circus, performance en als dans/drama docent.

Bekijk Frederico Araujo's bio hier.

Pablo Casella is een Braziliaanse componist, songwriter en multi-instrumentalist die sinds 2008 in Gent woont. Pablo studeerde klassieke gitaar aan de UNESP (São Paulo) en Communicatie voor radio en TV aan de FAAP (São Paulo). Hij maakte deel uit van verschillende muziekprojecten zoals EsinamTémé Tan, en Sarah Ferri onder anderen. Hij bracht 2 albums uit (2014 en 2018 - V2 records) met de groep Little Dots die hij componeerde, co-arrangeerde en co-produceerde.

Bekijk Pablo Casella's bio hier.

Sara De Bosschere maakte haar toneeldebuut in het professionele circuit als kind bij het toenmalige Stadstheater van Antwerpen (De geheime memoires van E.M.J, O’Neill). Op zestienjarige leeftijd speelt ze bij De Tijd in regie van Lucas Vandervost in 'frúhlingserwachen' (Wedekind).

Bekijk Sara De Bosschere's bio hier.

Arne De Tremerie (1992) studeerde in 2020 af aan KASK Drama in Gent. Momenteel is hij te zien in de productie Grief and beauty  van Milo Rau en NTGent, die zowel in binnen- als buitenland toert. In het verleden speelde hij onder andere mee in Anatomie van de pijn  van Lies Pauwels, No Coincidence, No story  van Berten Vanderbruggen en Siona Houthuys en Konijn met pruimen  bij Laika.

Bekijk Arne De Tremerie's bio hier.

Kay Sara (1996) groeide op in Lauaretê, in de Braziliaanse deelstaat Amazonas, nabij de grens met Colombia. Haar vader behoort tot de inheemse volksstam van de Tariana, haar moeder tot die van de Tukano. Op haar zevende trok ze met haar familie naar Manaus, waar ze nog datzelfde jaar haar eerste film draaide. Als jonge activist en performer zet Kay Sara zich sindsdien in de openbare ruimte en het Braziliaanse cultuurleven in voor een passende vertegenwoordiging van de inheemse bevolking, hun levenswijze en hun mythologische grondbeginselen, en voor het behoud van hun leefomgeving tegen de dreiging van de mijnbouwbedrijven en de agribusiness.

Bekijk Kay Sara's bio hier.

CREDITS

Bekijk de meest actuele versie van de credits op deze pagina.

CONTACT

❔ Bent u geïnteresseerd om deze voorstelling te programmeren? Neem contact op met Sophie Vanden Broeck, verantwoordelijke verkoop bij NTGent: 
✉: sophie.vanden.broeck@ntgent.be
☎: +32 485 80 38 43

❔ Hebt u op deze pagina niet het promomateriaal gevonden dat u zocht? Neem contact op met Benny D'haeseleer, communicatiemedewerker bij NTGent via benny.dhaeseleer@ntgent.be

❔ Om de technische fiche op te vragen of voor andere technische vragen, contacteer marijn.vlaeminck@ntgent.be