DE GEVANGENIS | NTGent

DE GEVANGENIS

Samen met vier ex-gedetineerden maakt Lara Staal, huisartiest bij NTGent, een messcherpe analyse van het falend gevangeniswezen. Waarom houden we hardnekkig vast aan een systeem dat niemand helpt?

DE GEVANGENIS promobeeld 01 c NT Gent 1

MAKERS

Lara Staal / NTGent

PREMIÈRE

13 maart 2025 - NTGent Minnemeers

SYNOPSIS

Al jaren kampt België met overvolle en totaal verouderde gevangenissen. Het Europese Comité ter Preventie van Foltering tikte ons land al meermaals op de vinger. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde België in 2014. Hoe komt het toch dat we hardnekkig vasthouden aan een systeem waarvan we al decennialang weten dat het faalt?

Samen met theatermaker Lara Staal maken vier ex-gedetineerden een messcherpe analyse van ons gevangeniswezen. Na DISSIDENT, over het Vlaams onderwijs, en SERDI, over de jeugdzorg, geeft Staal opnieuw een stem aan de slachtoffers van een falend systeem. De cast bestaat uit Bahadir Kanmaz, Kevin Laforce, Adam Rambouk en de razend hippe rapper Freddie Konings.

Gevangenissen vormen een parallel universum. Het zijn mini samenlevingen die naast de zichtbare ‘open’ samenleving bestaan. Maar in hoeverre zijn we ons hier als burgers van bewust? Wat is onze gedeelde visie? Hoe denken we tegenwoordig over ‘straf’? En welke stemmen zijn hierin bepalend?

Het leven in de gevangenis speelt zich in de schaduw af. Het verbannen van mensen naar een ‘onderwereld’ lijkt een manier om de wereld ‘erboven’ proper en comfortabel te houden. Maar klopt dat wel? Wat is dit geweld waarop onze samenleving gebouwd is, maar we niet willen zien? Kunnen mensen van de onderwereld weer naar boven komen? En zijn ze dan voorgoed getekend?

De meest actuele versie van de promotekst vindt u hier.

VIDEO



BIOGRAFIE

Staat Van Rechtv 3 c Pascal Poissonnier 2

Lara Staal (°1984, Zwolle) is onderzoeker, schrijver en curator. Ze studeerde theaterpedagogiek bij ArtEZ in Arnhem en theaterwetenschap & dramaturgie aan de Universiteit van Amsterdam.

Tussen 2013 en 2016 werkte Staal als programmeur bij Frascati waar ze verschillende politiek maatschappelijke programma’s ontwikkelde. Bij NTGent, waar ze huismaker is, ontwikkelde ze vanaf seizoen 2018-2019 de reeks De Staat van, waarin ze reflecteert over fundamentele klassieke waarden.

In het seizoen 2021-2022 creëerde Staal samen met vijf 'probleemgevallen' uit Gentse scholen de succesvoorstelling Dissident. In juli 2023 ging SERDI  in première op Theater Aan Zee, een monoloog geregisseerd door Staal en geproduceerd door NTGent.

OVER VOORGANGER 'SERDI'

Imgl9763 Web C Michiel Devijver

In de zomer van 2023 ging op Theater Aan Zee (Oostende, BE) de voorstelling SERDI  in première, in een regie van Lara Staal. SERDI   is een autobiografische monoloog waarin de Gentse acteur Serdi Faki Alici het relaas doet van zijn jeugd. Als wees, hoppend van het ene internaat naar de andere instelling, leerde Serdi zichzelf beatboxen. Tot in de perfecte akoestiek van de isoleercel toe. Zijn stem werd een wapen, zijn verhaal een aanklacht tegen de grote tekorten in de Vlaamse jeudzorg.

Na een lange tournee met voorstellingen in theaters, jeugdinstellingen en gevangenissen, is SERDI  in september 2024 te zien op het Theaterfestival in België als een van de allerbeste shows van het voorbije seizoen.

“Serdi toont de driedubbele kracht van theater als collectief therapeutisch ritueel, spiegel van onze gedeelde gemeenschap én kernreactor van de menselijke creativiteit. Hier staat geen slachtoffer. Hier staat een creator”
Juryrapport Theaterfestival

SPEELLIJST

  • Van 13 tem 30 maart 2025, NTGent
  • 26 maart 2015 - Unie der Zorgelozen (Kortrijk)
  • 02 april 2025 - Schouwburg Rotterdam
  • 03 april 2025 - Corso Berchem

De meest actuele versie van de speellijst vindt u hier.

CONTACT

❔ Bent u geïnteresseerd om deze voorstelling te programmeren? Neem contact op met Benoit Vanraes, medewerker spreiding bij NTGent:
✉: benoit.vanraes@ntgent.be
☎: +32 490 57 83 02

Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Alleen de mens kan fantaseren Alles zit nog vol met toekomst Tot het aan de binnenkant blijft plakken Met gesloten ogen kan je zien wie je wil