GRUIS/AAN DE TWIJFEL | NTGent

GRUIS/AAN DE TWIJFEL

Op zoek naar radicale waanzinnigheid, razen de spelers van Werktoneel door het oeuvre van de Nederlandse auteur Willem Frederik Hermans.

MAKERS

Jesse Vandamme / NTGent & Werktoneel

PRAKTISCHE INFO

✔ Nederlands gesproken
✔ Duur: 105 min
✔ Trigger warnings: geen

SYNOPSIS

In Gruis / Aan de twijfel droomt Sita ervan een kinderboek te schrijven, met in de hoofdrol Beertje Bombazijn. Maar veel meer dan enkele korte versjes pent ze niet neer. Beslommeringen in het leven van haar dochter Parel en haar man Clemens houden haar weg van de typmachine. Ze verdrinkt in de stemmen van haar bonte buurtbewoners, haar eigen gedachten, en de radio die onophoudelijk blijft spelen op de achtergrond.

Het Werktoneel (KASK-alumni Jesse Vandamme, Louise Bergez, Lucas Van der Vegt, Joeri Happel en Lucie Plasschaert) zetten hun onderzoek naar menselijk isolement voort. Het jonge, hypergetalenteerde theatercollectief heet ons welkom in het nihilistische universum van auteur Willem Frederik Hermans, bevolkt met figuren die samen zin proberen te geven aan de dagelijkse banaliteit, aan de werkelijkheid die een nauwelijks te vatten chaos geworden is.

De meest actuele versie van de volledige promotekst vindt u op deze pagina.

SPEELDATA

De meest actuele lijst van alle speeldata vindt u op deze pagina

VIDEOFOTO'S

Download alle beelden hier. Vrij te gebruiken door theaters en journalisten mits correcte vermelding credits.

Cropped Gruis
Imgl2180 Druk C Michiel Devijver

PERSQUOTES

✒ Jesse Vandamme en Werktoneel grijpen WF Hermans briljant bij de lurven” - De Morgen *****

✒ Willem Frederik Hermans wordt subliem spelerstoneel” - De Standaard ****

✒ Groots spel in een grijs dekendecor” - Knack ***

✒ De armzaligheid van het bestaan vormt de rijkdom van dit stuk” - Etcetera

BIO'S

Img 4238 Druk C Michiel Devijver

Jesse Vandamme (1996, Gent) is regisseur, schrijver, maker en geluidskunstenaar. Hij studeerde Performance aan de Toneelacademie in Maastricht en Drama aan het Gentse KASK. Tijdens zijn studies werkte hij als schrijver, co-regisseur en muzikant mee aan de voorstelling Überdramatik bij theater Frascati en als inside eye (tekst- en spelbegeleiding) aan de voorstelling New Skin van Hannah de Meyer.

Hij richtte samen met Lucas Van der Vegt, Joeri Happel, Louise Bergez, Lucie Plasschaert en Laurens Aneca het Werktoneel op en regisseerde er 7 solo’s, ScènesGiants en Solipsists, een reeks van drie overdonderende solo's die in 2022 in première ging bij NTGent. Binnen het Werktoneel hanteert hij een auteursregie die dicht bij het kunstenaarschap van de spelers blijft: elke acteur spreekt zijn eigen performatieve taal.

Bekijk Jesse Vandamme's bio hier.

Img 4591 Druk C Michiel Devijver

Louise Bergez (1995, Gent) studeerde drama aan het Kask Gent. Ze speelde in verschillende theaterproducties, o.a. bij Hannah De Meyer (Uberdramatik), Jesse Vandamme (UberdramatikGiantsSolipsists), Michiel Vandevelde/fABULEUS, Camping Sunset (ZomergastenTen Oorlog), en bij Lisaboa Houbrechts (Toneelhuis), en Het uur van de waarheid (Luk Perceval en NTGent). Voor haar vertolking in Bruegel van Lisaboa Houbrechts werd ze genomineerd voor de acteursgilde theaterprijzen (2020) in de categorie ‘meest gewaardeerde prestatie vrouw’. Bergez maakt ook deel uit van het bejubelde collectief Camping Sunset en van collectief Werktoneel.

Naast de scène is Bergez ook actief in film en tv. Ze was te zien in de film Yummy, de jongerenreeks WTFock, in TikTak, en in de bekroonde serie De Kraak (Frank Van Mechelen en Joost Wynanyts). In het voorjaar van 2022 schitterde ze in de tv-reeks Twee Zomers van Tom Lenaerts en Paul Baeten op Éen.

Bekijk Louise Bergez' bio hier.

Img 4336 Druk C Michiel Devijver

Lucas Van der Vegt (1992, ) is een Nederlandse theatermaker, acteur en muzikant. Hij studeerde Drama aan het KASK, waar hij in 2021 afstudeerde. Daarvoor voltooide hij de opleiding klassiek piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Hij speelde in voorstellingen van Theater Artemis, Theater Antigone/Action Zoo Humain (Métisse, regie Tom Dupont, 2020) en BOG. In seizoen 21-22 maakte hij met regisseur Jesse Vandamme en medespelers Joeri Happel en Louise Bergez onder de vleugels van NTGent de voorstelling Solipists.  Met Jesse Vandamme werkte hij al vaker samen, sinds 2021 als lid van collectief Werktoneel, bij de voorstellingen 7 solo’s  en GIANTS, dat in de zomer van 2021 op Theater Aan Zee speelde.

Bekijk Lucas Van der Vegts bio hier.

Luciec Michiel Devijver

Lucie Plasschaert (1998, België) studeerde drama aan KASK/ School of Arts, waar ze afstudeerde in 2021. Ze speelde in verschillende producties bij Studio Orka waaronder Lava en Warmoes en bij Compagnie Cecilia in Een lola. Ze is lid van Camping Sunset en speelde in de voorstellingen Zomergasten en Ten Oorlog.

Plasschaert maakte in 2022 deel uit van de cast van Madrigals, een creatie van Benjamin Abel Meirhaeghe. Tevens speelde ze in de familievoorstelling Nachtdieren van Atelier-GLIP. Plasschaert is ook te zien in Vijand van het Volk, de nieuwste creatie van het bekroonde collectief Olympique Dramatique bij Toneelhuis (Antwerpen).

Bekijk Lucie Plasschaerts bio hier.

Img 4460 Druk C Michiel Devijver

Joeri Happel (1991) is een Nederlandse theatermaker en acteur. Hij behaalde de Master Spel aan het KASK in 2021 en maakt deel uit van het collectief Camping Sunset en van collectief Zuidpark. Joeri speelde eerder bij Compagnie de Koe en bij Toneelhuis. In 2022 speelt hij bij Het Zuidelijk Toneel de voorstelling De Koning eet.  Joeri is een van de spelers van collectief Werktoneel (Scènes, Giants en Solipsists).

Hij heeft een voorliefde voor experimenten en co-creatie. Bij Victoria Deluxe werkt hij met de groep Lof der zotheid aan een meerjarig project over psychische kwetsbaarheid en performance. Voorstellingen van Camping Sunset worden samen met het publiek gecreëerd, zonder regisseur: toeschouwers zien het stuk ontstaan en doorheen de tijd evolueren. Het interdisciplinaire en artivistische Collectief Zuidpark viel op door aan het begin van de lockdown in 2020 het concept Quarantaine TV  te lanceren. In 2021 bracht het Werktoneel Scènes, geïnspireerd op een tv-serie van Ingmar Bergman. De aparte speelstijl van het collectief werd bejubeld als ‘pure acteursbaldadigheid’.

Bekijk Joeri Happels bio hier.

CREDITS

Bekijk de meest actuele versie van de credits op deze pagina.

CONTACT

❔ Bent u geïnteresseerd om deze voorstelling te programmeren? Neem contact op met Sophie Vanden Broeck, verantwoordelijke verkoop bij NTGent:✉: sophie.vanden.broeck@ntgent.be
☎: +32 485 80 38 43

❔ Hebt u op deze pagina niet het promomateriaal gevonden dat u zocht? Neem contact op met Benny D'haeseleer, communicatiemedewerker bij NTGent via benny.dhaeseleer@ntgent.be

❔ Om de technische fiche op te vragen of voor andere technische vragen, contacteer chris.vanneste@ntgent.be

Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken Alleen de mens kan fantaseren