Bisschop Lode Van Hecke over de Jezusfilm van Milo Rau | NTGent
Knfb Lode Van Hecke Nieuwe Bisschop 44 Bw

Bisschop Lode Van Hecke over de Jezusfilm van Milo Rau

| 1 april 2021
De bisschop van Gent ziet een hoopvolle boodschap in The New Gospel

Milo Rau heeft vanuit groot respect voor Jezus zijn film gemaakt. De setting van de uitgebuite vluchtelingen en tomatenplukkers in Zuid-Italië maakt het verhaal verrassend actueel. Rau koppelt het lijden van Jezus aan het extreme racisme uit onze tijd.

Hoe zou Jezus vandaag zijn boodschap verkondigen? Dat is een vraag die we ons allemaal stellen. Milo Rau geeft met deze film zijn persoonlijk antwoord in navolging van de grote Jezusfilm van Passolini. In Yvan Sagnet – die de Jezusfiguur acteert – zie je een even persoonlijk engagement. De Kameroener is in de film, maar ook in het echte leven activist. Zijn rol confronteert me en wekt de hoop dat respect voor de menselijke waardigheid bekomen kan worden.

Rau koppelt het lijden van Jezus aan het extreme racisme uit onze tijd

Jezus heeft vele facetten. Die kan je niet allemaal in één film of kunstwerk vatten. Als christen is hij voor mij onuitputtelijk en zeker een voorbeeld tot navolging. Dat laatste heeft Milo Rau op zijn manier verteld in The New Gospel. Daar kan ik hem alleen maar dankbaar om zijn.

Gerelateerde producties

Alles zit nog vol met toekomst Met gesloten ogen kan je zien wie je wil Alleen de mens kan fantaseren Voorbij de ­waanzin wacht de zachtheid Tot het aan de binnenkant blijft plakken